RBSE solutions Class 4 English Chapter 9 Ramu and The Mangoes

Our today topic in free rbse class 4 English book solution Chapter 9 Ramu and The Mangoes रामु और आम. Here We learn about a cleaver servant Ramu who ate his master mangoes and what happened next and how he use his wisdom  and how to translate it English to Hindi आरबीएसई कक्षा 4 अंग्रेजी की पाठ्यपुस्तक पाठ 9 रामु और आम हिंदी अनुवाद अर्थ सम्मिलित है।
rbse class 4 english chapter 9 Ramu and The Mangoes are part of NCERT Solutions Translate English to Hindi for Class 4 English. Here we have given RBSE Solutions for Class 4 Angrgi paath 9 Ramu and The Mangoes. We provide A Brave Tribal Girl question and answer as soon as possible.
Here we solve rbse class 4 english book solution chapter 9 Ramu and The Mangoes concepts all translate with easy method with expert solutions. It help students in their study, home work and preparing for exam. Soon we provide rbse class 4 english chapter 9 solution Ramu and The Mangoes Hindi Translate. rbse class 4 english book solution Angrgi Chapter 9 Ramu and The Mangoes  in free PDF here.

BSER Solutions Class 4

Subject – English
Chapter – 9
Ramu and The Mangoes

RBSE CLASS 4 English Solutions Chapter 9 Ramu and the Mangoes Questions-Answer

Activity – I 

A. Choose the correct option :
1. ………………….. got an idea.

(a) The rich man (b) Ramu and his master
(c) Ramu (d) The friend

Answer – (c) Ramu

2. The mangoes were :

(a) bitter (b) tasteless
(c) sour (d) sweet

Answer – (d) sweet

3. Oh my goodness! shows :

(a) surprise (b) fear
(c) anger (d) worry

Answer – (a) surprise

B. Answer the following questions :

1. What was the name of the servant?
Answer –  Ramu was the name of the servant.

2. Who brought the mangoes?
Answer – The rich man (Ramu’s master) brought the mangoes.

3. Where did the rich man live?
Answer – The rich man lived in a small town in Rajasthan.

4. What idea come to Ramu’s mind?
Answer – The idea came to Ramu’s mind that the the master’s friend should be scared away.

5. Why did the friend run away?
Answer – The friend run away because he thought the rich man want to cut his both ears.

6. How many mangoes did the master bring in the end?
Answer – Two mangoes bring in the end.

C. Say whether the following statement are true or false :
1. Ramu was the rich man’s friend. (F)
2. The rich man’s friend sharpened the knife. (F)
3. The friend frightened. (T)
4. The rich man brought two juicy mangoes. (T)
5. Ramu was vey clever. (T)

D. Who said these words to whom :
1. Make two cups of coffee too. _ _ _ _ _ _ _ _  to _ _ _ _ _ _ _ _
The rich man to Ramu

2. The knife is blunt. _ _ _ _ _ _ _ _  to _ _ _ _ _ _ _ _
Ramu to The rich man

3. I put on his chappals by mistake. _ _ _ _ _ _ _ _  to _ _ _ _ _ _ _ _
Rich man’s friend to Ramu.

4. Stop! Stop! _ _ _ _ _ _ _ _  to _ _ _ _ _ _ _ _
The rich man to his friend.

5. He wants to cut off your ears. _ _ _ _ _ _ _ _  to _ _ _ _ _ _ _ _
Ramu to The rich man’s friend.

6. Keep one of them if you like but let me have the other one. _ _ _ _ _ _ _ _  to _ _ _ _ _ _ _ _
The rich man to his friend.

E. Complete the following sentences
1. He put one more ……………………………………………………………..
piece into his mouth and then one more.

2. Ramu felt a …………………………………………………………………….
little frightened.

3. The friend crept ……………………………………………………………..
up to an open window and saw the master of the house happening a big knife.

4. I never knew how greedy ………………………………………………..
this man was, and thief too! Thank you for telling me.”

5. The master looked up and ………………………………………………
saw his friend running away at top speed.

Activity – II
A. Match the words in column A with their opposites in column B.

A B

sharp

sour

gave

friend

fight

small

always

full

empty

enemy

big

sweet

took

peace

blunt

never

Answer –

A B
sharp

sour

gave

friend

flight

small

always

full

blunt

sweet

took

enemy

peace

big

never

empty

B. Choose the word from the box and fill in the blanks.

sharpened, quietly, mistake, catch, top, top speed, terror

1. I put on my friend’s chappal by mistake.
2. He sharpened the knife.
3. The thief entered the house quietly.
4. Seeing the police the man ran away at top speed.
5. She screamed in terror.
6. He ran so fast that no one could catch him.

C. Match the words in column A with their similar meanings in column B.

A B
afraid shouted
disappeared frightened
answered replied
cried loudly rushed
surprise wonder
ran fast vanished

Answer – 

A B
afraid frightened 
disappeared vanished
answered replied
cried loudly shouted 
surprise wonder
ran fast rushed

D. Write one word for the group of words :
The first letter of the word is given
1. The parts of the body with which one hears : E a r
2. An instrument to cut a thing : K n i f e
3. An act of quarrelling with some one : F i g h t
4. The room in a house for cooking food : K i t c h e n
5. A man employed to work for cooking food : S e r v a n t
6. A sweet juicy fruit : M a n g o

Activity – III
Study the following sentences –
1. You had better reach school in time.
2. I had better do my home work regularly.
In the above sentences the words had better have been used to give advice/suggestion. It is similar to ‘should’.
We can write the above two sentences using ‘should’.
1. You should reach school in time.
2. I should do my home work regularly.

A. Rewrite the following sentences using ‘had better’.
e.g. You/work hard.
You had better wok hard.

1. She/drink milk ……………………………………….
She had better drink milk.

2. He/eat vegetables ………………………………….
He should better eat vegetables.

3. I/play games …………………………………………
I should better play games.

4. They/go for a walk ………………………………..
They should better go for a walk.

B. Rewrite the following sentences using should in place of had better :
1. They had better get up early.
…………………………………………………………………
Answer – They should better get up early.

2. She had better learn her lessons.
…………………………………………………………………
Answer – She should better learn her lesson.

3. We had better take part in games.
…………………………………………………………………
Answer – We should better take part in games.

4. Ram had better help the poor.
…………………………………………………………………
Answer – Ram should better help poor.

C. Study the following sentences.
1. Rani wrote a letter yesterday.          (Affirmative)
2. Rani did not write a letter yesterday.     (Negative)
3. Did Rani write a letter yesterday?     (Interrogative)
Work in groups and rewrite the sentences as directed against each.
1.
(a) Sita ate rice in the morning last night.     (Affirmative)
(b) Sita did not eat rice in the morning last night.     (Negative)
(c) Did Sita eat rice in the morning last night?     (Interrogative)

2.
(a) The played games yesterday evening.     (Affirmative)
(b) They did not play games yesterday evening.     (Negative)
(c) Did they play games yesterday evening?     (Interrogative)

3.
(a) You drank milk in the morning today.     (Affirmative)
(b) You did not drink milk in the morning today.     (Negative)
(c) Did you drink milk in the morning today?     (Interrogative)

4.
(a) My friend helped me.     (Affirmative)
(b) My friend did not help me.    (Negative)
(c) Did my friend help me?     (Interrogative)

5.
(a) The maid servant cooked food.     (Affirmative)
(b) The maid servant did not cook food.     (Negative)
(c) Did the maid servant cook food?     (Interrogative)

Activity – IV
A. Speak the following pairs of words together after your teacher and tell their meanings.

said sad   met mat
head had   pet pat
lead(n) lad   bet bat
bed bad   set sat

B. Listen to your teacher’s pronunciation of the following pairs of words. Then pronounce the words and say whether their pronunciation is the same or different.
Speak out same or different after each pair :

1. peace, piece 6. know, now
2. there, their 7. by, buy
3. here, hear 8. air, hair
4. ran, rain 9. ship, sheep
5. sea, see 10. would, wood

C. Pronounce these words :
knife, kitchen, window, ears, rushed,
screamed, frightened, heard, empty,
yesterday, goodness, shouted, looked, vanished.

Activity – V
A. Write five sentences in the group of three students about the activities you do in your home every day. You may use these words in your answer :
(get up at 6.00 a.m., brush teeth, take breakfast, bath, wear uniform, arrange the school bag, go to school, on foot, with friends)
Answer – Siddharth : I get up early in the morning at 6.00a.m.
Rahul : Then I go for brush the my teeth.
Mukund : I also take breakfast after the brush teeth.
Rahul : When you bath Siddharth?
Siddharth : I bath after the breakfast.
Mukund : after the bath I wear uniform for the school.
Rahul : Me also arrange me school bag.
Siddharth : I go to school on foot and you Rahul.
Rahul : I go to school by bicycle with friends.

B. Work in group of five each and complete the story by writing the correct forms of the verbs given in the paragraph.
Once there …………….. (be) a rich man. He ………………….. (has) a servant. His name ……………. (be) Ramu. The servant ……………… (be) clever. Once the master …………….. (bring) two mangos. The mangoes …………….. (be) sweet and juicy. The servant ………….. (be rotten. The master …………………….. (believe) him and ………………. (buy) two more mangoes. The servant …………………… (cut) the mangoes into pieces. Both of them …………………. (enjoy) eating them.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

error: Content is protected !!