RBSE Solutions Class 4 English Chapter 5 The Peacock : Our National Bird

RBSE SOLUTIONS FOR CLASS 4 English Chapter 5

पाठ – 5
The Peacock : Our National Bird
मोर : हमारा राष्ट्रीय पक्षी

Our today topic in free rbse class 4 english book solution rbse class 4 english book solution Chapter 5 The Peacock : Our National Bird. Here We learn about peacock. Peacock is our National Bird. and how to translate it English to Hindi आरबीएसई कक्षा 4 अंग्रेजी की पाठ्यपुस्तक पाठ 5 मोर : हमारा राष्ट्रीय पक्षी हिंदी अनुवाद अर्थ सम्मिलित है।

rbse class 4 english chapter 5 The Peacock : Our National Bird are part of NCERT Solutions Translate English to Hindi for Class 4 English. Here we have given RBSE Solutions for Class 4 Angrgi paath 5 Mor Hamara rashtriy pakshi. We provide The Peacock : Our National Bird question and answer as soon as possible.

Here we solve rbse class 4 english book solution chapter 5 The Peacock : Our National Bird  concepts all translate with easy method with expert solutions. It help students in their study, home work and preparing for exam. Soon we provide rbse class 4 english chapter 5 The Peacock : Our National Bird Hindi Translate. rbse 4th class english book solution Angrgi Chapter 5 The Peacock : Our National Bird  in free PDF here.

Question and Answer Class 4 English Chapter 5 The Peacock : Our National Bird

Activity – I

A. Answer the following questions :
1. Which family of birds does the peacock belong to?
Ans – The peacock belong to the family of pheasants.

2. What is the name of our National Bird?
Ans – Our National Bird name is Peacock.

3. Where does the Indian Peafowl live?
Ans – The Indian Peafowl live in the humid.

4. What is the Sanskrit name for peacock?
Ans – The Sanskrit name for peacock is Mayura.

5. What does the name Mayura mean?
Ans – The name Mayura mean killer.

6. Why is the peacock also called Neelakantha?
Ans – The peacock is also called Neelakantha because of its blue neck.

7. Why are the peacock feathers in great demand?
Ans – The peacock feathers in great demand because of making of hand fan.

B. Read the following sentence and write T for true and F for False against each :
1. Mayura is the Sanskrit name of a peacock.     (T)
2. A peacock is called Lalkantha.     (F)
3. A peacock is killer of snakes.     (T)
4. A peacock has got only one coloured feathers.     (F)
5. A peacock can fly very high.     (F)
6. A peacock’s eyes have markings of deafferents colours in them.     (T)

Activity – II

A. Write the names of the parts of a peacock’s body :
1. Eyes
2. Feathers
3. Neck
4. Beak

B. Write one word for the following group of words :
1. any living being :     C r e a t u r e
2. anything that attracts us :     a t t r a c t i v e
3. an area with a large number of trees in it :     g a r d e n
4. having soft and delicate feathers :     f e a t h e r y
5. the opposite of made is called : f e m a l e

C. Match the words in column A with their meanings in column B :

S. No. A S. No. B
1. clusters (i) a long tailed bird
2. magnificent (ii) forming small close groups
3. illuminate (iii) brighten with light
4. pheasant (iv) very beautiful and grand

Ans –

S. No. A S. No. B
1. clusters (ii) forming small close groups
2. magnificent (iv) very beautiful and grand
3. illuminate (iii) brighten with light
4. pheasant (i) a long tailed bird

 

D. Study the following words carefully and say how they are formed :

  • ‘colouerful’ and ‘powerful’

The word ‘colouerful’ and ‘powerful’ are formed by adding ‘ful’ to them; colour + ful = colourful; power + ful = powerful

this word is an adjective. It describes a person, place, thing or an animal.

from some more words by adding ‘ful’ to each :

1. wonderful
2. careful
3. useful
4. hopeful
5. harmful

E. Arrange the letters of the words given in column A to form a meaningful words and write them in column B :

A B
1. coulor colour
2. cntrouy country
3. poeackc peacock
4. baek beak
5. teres trees
6. garss grass

 

Activity – III

A. Study the following sentences in the table given below :

  A B
1. Harish plays football.
2. My brother is writing a letter.
3. Chittorgarh is a historical city.
4. They have done their homework.
5. Many soldiers died for the protection of our country.
6. Children like to listen to comic stories.
7. Dinesh will buy a new car.
8. Women look after the home affairs.

 

The words in the left-hand column are names of personas or things or pronouns. They tell us ‘what’ or ‘who’ we are taking about. They are called subjects. They are the subject of the parts of the sentences given in the column ‘B’ here. The words in the column ‘B’ tell us something about the subject and they are called the predicate.
A subject is a person or a thing that we want to talk about. It is always a noun or a pronoun. A subject may contain one word or many words.

B. Work in pairs. Read the sentences and bold the subject and underline the predicate in each. One has been done for you :
Example : Tanmay is my grandson.
1. Pragati is a brilliant girl.
Pragati is a brilliant girl.

2. Chennai is the capital of Tamil Nadu.
Chennai is the capital of Tamil Nadu.

3. All the officers are closed today.
All the officers are closed today.

4. This book is very interesting.
This book is very interesting.

5. We are playing Kho-Kho.
We are playing Kho-Kho.

6. The doctor examined the injured man.
The doctor examined the injured man.

7. Sunday is a holiday.
Sunday is a holiday.

8. Many people were washed away in the floods.
Many people were washed away in the floods.

9. Yogesh bought an ice cream.
Yogesh bought an ice cream.

10. A cow gives us milk.
A cow gives us milk.

C. Complete these sentences by adding a suitable subject to each. It may consist of one word or a group of words :
1. They were unable to cross the street.
2. We took part in the race.
3. Teacher praised the students.
4. He came out of the house.
5. Ramesh wants to become a pilot.

Activity – IV

A. Speak out the following words after your teacher :
1. fly, buy, try, cry, sky, high
2. all, tall, ball, small, wall, call
3. lake, take, page, make
4. blue, true, hue, due, few, dew, grew
Ans – Students do with their teacher.

Activity – V

Writing a web chart
Work in pairs. Complete the given web chart by filling in all the details from lesson.

Belongs to the family of Pheasants

Male peacock
Female Peahen

Where they are found in India
Humid aria

Sanskrit name
Mayura

Feathers used for
Making hand fan

Lives in
trees and grassy spaces, ponds, lakes and rivers.

B. Rearrange the sentences in the correct order order to make a meaningful paragraph :
1. Birds are the creatures that are always ready to fly into action.
2. Birds are creatures that have feathers, wings and beaks.
3. Birds are the most powerful fliers of all living being.
4. Most birds can fly very high in the sky but a peacock cannot do so.
5. The peacock is our national bird.
6. This charming bird is a familiar sight al over the country.
7. It is the most beautiful, attractive and brilliantly coloured one.
8. It belongs to the family of pheasants.
9. The male is called a peacock.
10. Collectively bath are called peafowl.
11. The female is called a peahen.
Ans –
2. Birds are creatures that have feathers, wings and beaks.
1. Birds are the creatures that are always ready to fly into action.
3. Birds are the most powerful fliers of all living being.
4. Most birds can fly very high in the sky but a peacock cannot do so.
7. It is the most beautiful, attractive and brilliantly coloured one.
6. This charming bird is a familiar sight al over the country.
8. It belongs to the family of pheasants.
9. The male is called a peacock.
11. The female is called a peahen.
10. Collectively bath are called peafowl.
5. The peacock is our national bird.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

error: Content is protected !!