RBSE Solutions Class 4 English Chapter 10 Mangarh Dham | 4th standard english

RBSE Solutions Class 4 English Chapter 10 Mangarh Dham मानगढ़ धाम 4th standard english. Here We learn what is in this chapter Histrolical place Mangarh Dham and their social reformer Govind Guru and how to translate it English to Hindi आरबीएसई कक्षा 4 अंग्रेजी की पाठ्यपुस्तक पाठ 10 मानगढ़ धाम हिंदी अनुवाद अर्थ सम्मिलित है।
rbse class 4 english chapter 10 Mangarh Dham are part of NCERT Solutions Translate English to Hindi for Class 4 English. Here we have given RBSE Solutions for Class 4 Angrgi paath 10 Mangarh Dham. We provide A Brave Tribal Girl question and answer as soon as possible.
Here we solve rbse class 4 english book solution chapter 10 Mangarh Dham concepts all translate with easy method with expert solutions. It help students in their study, home work and preparing for exam. Soon we provide rbse class 4 english chapter 10 solution Mangarh Dham Hindi Translate. rbse class 4 english book solution Angrgi Chapter 10 Mangarh Dham  in free PDF here.

RBSE Solutions Class 4 English Chapter 10 Mangarh Dham

4th standard english

RBSE Class 4 English Chapter 10 Solutions Mangarh Dham Questions-Answer

Activity – I
A. Choose the correct option :
1. When did the mass killing take place at Mangarh?
(a) on August 29, 1998
(b) on June 6, 1893
(c) on November 17, 1918
(d) on November 17, 1913
Answer – (d) on November 17, 1913

2. Where was Govind Guru imprisoned?
(a) in Ahemadabad
(b) in Delhi
(c) in Hyderabad
(d) in Mangarh
Answer – (c) in Hyderabad

B. Answer the following questions :
1. Who inspired the tribals?
Answer – Govind Guru inspired the tribals.

2. Where is Mangrarh situated?
Answer – Mangrarh is situated in Banswara district of South Rajasthan.

3. What was the name of the movement started by Govind Guru?
Answer – The name of the movement started by Govind Guru was ‘Bhagat movement’.

4. Why did the tribals revolt against the British rule?
Answer – The tribals revolt against the British rule of the new taxes they had to pay, and the exploitations by traders and moneylenders.

5. When was Govind Guru released from jail?
Answer – In 1919, Govind Guru released from jail.

6. What did Govind Guru ask the tribals to avoid?
Answer – Govid Guru asked the avoid use of tobacco and alcohal.

C. Match the words in column A with the most suitable words in column B.

A B
1 Jallianwala Bagh Aravali mountains
2 Mangarh Dham 329 people killed
3 Banswara mass killing Dayanand Sarswati
4 Govind Guru November

Answer – 

A B
1 Jallianwala Bagh 329 people killed
2 Mangarh Dham Aravali mountains
3 Banswara mass killing November
4 Govind Guru Dayanand Sarswati

D. Say whether the following statements are true or false :
1. Jallianwala Bagh mas killing is also known as the Banswara mass killing. (T)
2. The British were worried by the tribal revolt. (T)
3. MangarhDham is in Dungarpur district. (F)
4. Govind Guru asked the tribals to gather at Mangarh hill. (T)
5. The princely states supported the British. (F)

Activity – II
A. Fill in the blanks with the missing letters :

a.     s l a v e r y b.     b l o o  d
c.     c a n n o n d.     e x i l e 

B. Fill in the blanks with the suitable words given in the box below :

hillock, movement, avoid, reformer, exiled

1. Swami Vivekananda was great reformer.
2. People should avoid the use of tobacco.
3. Swachh Barat movement is for our awareness.
4. Lord Ram was exiled for 14 years.
5. There is a temple of lord Shiva on the hillock in my village.

C. Write the English words in front of their Hindi meanings.

1. निर्दयी  cruel
2. छुटकारा पाना  get rid of
3. मृत्यु हो गई  death
4. समाज सुधारक social reformer
5. स्थानीय लोग local people
6. नरसंहार mass killing

D. Solve the puzzle with the help of the given clues. Write the letters of wood of which first letter is given :
RBSE Solutions for class 4 english chapter 10

1. Opposite of good
2. Our state
3. I come before ‘December’
4. Opposite of hot
5. One who leads.
Answer – 
1. Bad
2. Rajasthan
3. November
4. Cold
5. Leader

Activity – III

In this text we find verbs such as arrested, released, gathered, settled, died, launched, exiled, imprisoned. These verbs have been formed by adding – d/ed to their first form and thus these verbs are the past tense (II forms and III forms) of the main verbs.
They refer to the actions completed in the past. When an action is over in the past, we use the II form of the main verb.

A. Now rewrite the following sentences using the II form of the underlined verbs :
1. They play games.
………………………………………………………
Answer – They played games.

2. The police arrest the thieves.
………………………………………………………
Answer – The police arrested the thieves.

3. My teacher asks me questions.
………………………………………………………
Answer – My teacher asked me questions.

4. Children assemble in the prayer hall.
………………………………………………………
Answer – Children assembled in the prayer hall.

5. The maid servant cooks food for us.
………………………………………………………
Answer – The maid servant cooked food for us.

B Arrange the words into correct order :
1. bathed/yesterday/I/in cold water.
Answer – I bathed in cold water yesterday.

2. you/homework/did/very/nicely/your.
Answer – You did your homework very nicely.

3. opposed/the princely rules/they.
Answer – They opposed the princely rules.

4. refused/to vacate/they/the Mangarg Hill.
Answer – They refused to vacate the Mangarh Hill.

5. a/political colour/the movement/took.
Answer – The movement took a political colour.

6. was exiled/from his homeland/he.
Answer – He was exiled from his homeland.

C. Study and understand :
1. He did his homework.
2. He did not do his homework. (Negative)
3. Did he do his homework? (Interrogative)

Observe sentence 2. The sentence has been changed into negative by adding ‘did not’ with the first from of the verb. The pattern of the simple past negative is –
sub + did not (did’t) + v1 + object
Now observe sentence 3. The sentence has been changed into interrogative by putting ‘did’ in the beginning before the subject followed by the first form of the verb. The pattern of the simple past interrogative is 
Did + sub + v1 + object ?

D. Change the following sentences into negative and interrogative sentences.
1. I wrote a letter yesterday.
Answer – I did not write a letter yesterday. (Negative)
Did I write a letter yesterday? (interrogative)

2. My friend gave me a gift.
Answer – My friend did not give me a gift. (Negative)
Did my friend give me a gift? (Interrogative)

3. We ate rice last night.
Answer – We did not eat rice last night. (Negative)
Did we eat rice last night? (Interrogative_

4. You went for a walk.
Answer – You did not go for a walk. (Negative)
Did you go for a walk? (Interrogative)

Activity – IV
A. Answer the following questions orally using the verb given in bracket.
1. What game did you play yesterday? (play football)
Answer – We played football yesterday.

2. What did you eat in lunch? (eat rice)
Answer – I ate rice in lunch.

3. Where did you go last night? (go to see my friends)
Answer – I went to see my friends last night.

4. When did you reach school? (reach at 9.15 am)
Answer – I reached school at 9.30 am.

B. Speak the following words :
train, main, pain, rain, bill, fill, till, pin, in, inn; led, bed, red; again, bread, head

Activity – V
You are a student of class IV. Write ten sentences about the activities you did yesterday. You may use the words given in the box below.

got up at 6.00 a.m., took bath at 7.oo a.m, took breakfast, dressed myself, arranged my our school bag, and went to school yesterday, reached class at 9.00 a.m., attended prayer at 9.30 a.m., learnt different subjects, ate lunch, played with friends during recess, played games in the evening, returned home on foot.

Answer –
Yesterday I got up at 6.00 a.m. in the morning.
Then I took a bath at 7.00 a.m. 
My breakfast was ready so after bath I took my breakfast and then arranged my school bag.
Then my friends came at my home and I went to school yesterday with them.
We reached in the class at 9.30 a.m. There are some more students in the class.
We put our bags on the bench in the class.
Then we went for attend the prayer at 9.35 a.m.
After the prayer we learnt different subjects from subject teachers. 
We ate lunch with the friends in the recess and played with them.
We went to playground in the evening and played games. 
After the game, we all friends returned home on foot.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

error: Content is protected !!