NCERT Solutions Science for Class 8 Chapter 8 CELL STRUCTURE AND FUNCTIONS | Class8 Science Chapter 8

NCERT Solutions Science for Class 8 Chapter 8 CELL STRUCTURE AND FUNCTIONS available free in eteacherg.com। Here We learn class8 science Chapter 8 question answer concept of Microbe Friends and Enemies and and solve questions. NCERT Solutions Science for Class 8 Chapter 8 CELL STRUCTURE AND FUNCTIONS. NCERT science Chapter 8 class 8 are part of NCERT class 8 science solution. Here we have given class8 science Chapter 8.

NCERT Solutions Science for Class 8 Chapter 8 CELL STRUCTURE AND FUNCTIONS। Below these solutions consist of answers to all the important questions in NCERT book class 8th science Chapter 8. Here we solve Ncert class 8 science Chapter 8 question answer concepts all questions with easy method with expert solutions. It help students in their study, home work and preparing for exam. Soon we provide

NCERT class8 science Chapter 8 question and answers. is provided here according to the latest NCERT (CBSE) guidelines. Students can easily access which include important Chapters and deep explanations provided by our expert. Get CBSE in free PDF here. ncert solutions for class 8th science book pdf also available Click Here or you can download official NCERT website. You can also See NCERT Solutions for class 8 science book pdf with answers all Chapter to Click Here.

NCERT Solutions Science for Class 8 Chapter 8 CELL STRUCTURE AND FUNCTIONS

class8 science Chapter 8

NCERT Solutions Science for Class 8 Chapter 8 CELL STRUCTURE AND FUNCTIONS

science for class 8 Chapter 8 question answer

1. Indicate whether the following statements are True (T) or False (F).

  (a) Unicellular organisms have one-celled body. (T/F)
  (b) Muscle cells are branched. (T/F)
  (c) The basic living unit of an organism is an organ. (T/F)
  (d) Amoeba has irregular shape. (T/F)

Answer :

  (a) Unicellular organisms have one-celled body. (T)
  (b) Muscle cells are branched. (F)
  (c) The basic living unit of an organism is an organ. (F)
  (d) Amoeba has irregular shape. (T)

2. Make a sketch of the human nerve cell. What function do nerve cells perform?.
Answer :
NCERT Solutions Science for Class 8 Chapter 8 CELL STRUCTURE AND FUNCTIONS. class8 science Chapter 8 human nerve cell


function do nerve cells perform : The nerve cell receives and transfers messages, thereby helping to control and coordinate the working of different parts of the body.

3. Write short notes on the following.

  (a) Cytoplasm
  (b) Nucleus of a cell

Answer :
(a) Cytoplasm
The jelly-like substance between the nucleus and the cell membrane is called cytoplasm. It is the jelly-like substance present between the cell membrane and the nucleus. Various other components, or organelles, of cells are present in the cytoplasm. These are mitochondria, golgi bodies, ribosomes, etc.

(b) Nucleus of a cell
It is an important component of the living cell. It is generally spherical and located in the centre of the cell. Nucleus is separated from the cytoplasm by a membrane called the nuclear membrane. This membrane is also porous and allows the movement of materials between the cytoplasm and the inside of the nucleus.

4. Which part of the cell contains organelles?
Answer : Various other components, or organelles, of cells are present in the cytoplasm.

5. Make sketches of animal and plant cells. State three differences between them.
Answer :
NCERT Solutions Science for Class 8 Chapter 8 CELL STRUCTURE AND FUNCTIONS. class8 science Chapter 8
differences between animal and plant cells

Part Plant Cell Animal Cell
Cell wall Present Absent
Nucleus On the side of circumference in the centre of the cell
Plastids Present Absent
Vacuole big and in the middle small and in the side

6. State the difference between eukaryotes and prokaryotes.
Answer : difference between eukaryotes and prokaryotes

Characteristics Prokaryotic Cell Eukaryotic Cell
Size Its size are less than 1-10μm This type cell size is grater then prokaryotic cell 5-10μm
Nucleus membrane Absent Present
Nucleolus
Absent Present
cell membrane Misosome is found in cell membrane. Misosome absent
lysosome
Absent present
Mitocondria Absent present
Ribosomes only 70s type both 70s and 80s found
Golgi body Absent present
Plasmid
present Absent
protoplasm Cyclosis Absent present
chromosome Only Haploid chromosome found both Haploid and diploid found

7. Where are chromosomes found in a cell? State their function.
Answer : Chromosomes found in a cell in nucleus. Nucleus contains thread-like structures called chromosomes.
Function of chromosomes : These carry genes and help in inheritance or transfer of characters from the parents to the offspring. The chromosomes can be seen only when the cell divides.

8. ‘Cells are the basic structural units of living organisms’. Explain.
Answer : The structural and functional unit of living things is called cell. All parts of living things are made up of smaller parts. Cell is the smallest living unit of any living being. Cells perform all the basic functions in living things.
Tissues are made from cells, organs from tissues, organ systems from organs and all these organ systems make up the body of the organism. So we can say that ‘cell is the basic structural unit in living things’.

9. Explain why chloroplasts are found only in plant cells?
Answer : Plants make their own food by photosynthesis. For this, the presence of chloroplasts in leaves is essential for photosynthesis. It gives green color to the leaves. Which is helpful in photosynthesis. Therefore, chloroplasts or chloroplasts are found only in plant plant cells.

10. Complete the crossword with the help of clues given below.
NCERT Solutions Science for Class 8 Chapter 8 CELL STRUCTURE AND FUNCTIONS. class8 science Chapter 8

  Across
  1. This is necessary for photosynthesis.
  3. Term for component present in the cytoplasm.
  6. The living substance in the cell.
  8. Units of inheritance present on the chromosomes.
     
  Down
  1. Green plastids.
  2. Formed by collection of tissues.
  4. It separates the contents of the cell from the surrounding medium.
  5. Empty structure in the cytoplasm.
  7. A group of cells.

Answer :
NCERT Solutions Science for Class 8 Chapter 8 CELL STRUCTURE AND FUNCTIONS. class8 science Chapter 8

NCERT Solutions Science for Class 8 Chapter 8 CELL STRUCTURE AND FUNCTIONS

Leave a Reply

Your email address will not be published.

error: Content is protected !!