NCERT Solutions Science for Class 8 Chapter 7 CONSERVATION OF PLANTS AND ANIMALS | Class8 Science Chapter 7

NCERT Solutions Science for Class 8 Chapter 7 CONSERVATION OF PLANTS AND ANIMALS available free in eteacherg.com। Here We learn class8 science Chapter 7 question answer concept of Microbe Friends and Enemies and and solve questions. NCERT Solutions Science for Class 8 Chapter 7 CONSERVATION OF PLANTS AND ANIMALS. NCERT science Chapter 7 class 8 are part of NCERT class 8 science solution. Here we have given class8 science Chapter 7.

NCERT Solutions Science for Class 8 Chapter 7 CONSERVATION OF PLANTS AND ANIMALS। Below these solutions consist of answers to all the important questions in NCERT book class 8th science Chapter 7. Here we solve Ncert class 8 science Chapter 7 question answer concepts all questions with easy method with expert solutions. It help students in their study, home work and preparing for exam. Soon we provide

NCERT class8 science Chapter 7 question and answers. is provided here according to the latest NCERT (CBSE) guidelines. Students can easily access which include important Chapters and deep explanations provided by our expert. Get CBSE in free PDF here. ncert solutions for class 8th science book pdf also available Click Here or you can download official NCERT website. You can also See NCERT Solutions for class 8 science book pdf with answers all Chapter to Click Here.

NCERT Solutions Science for Class 8 Chapter 7 CONSERVATION OF PLANTS AND ANIMALS

class8 science Chapter 7

NCERT Solutions Science for Class 8 Chapter 7 CONSERVATION OF PLANTS AND ANIMALS

science for class 8 Chapter 7 question answer

1. Fill in the blanks.
(a) A place where animals are protected in their natural habitat is called ________.
(b) Species found only in a particular area is known as ________.
(c) Migratory birds fly to far away places because of ________ changes.
Answer : 
(a) A place where animals are protected in their natural habitat is called Wildlife Sanctuary.
(b) Species found only in a particular area is known as endemic species.
(c) Migratory birds fly to far away places because of climate changes.

2. Differentiate between the following.

  (a) Wildlife sanctuary and biosphere reserve
  (b) Zoo and wildlife sanctuary
  (c) Endangered and extinct species
  (d) Flora and fauna

Answer :
(a) Wildlife sanctuary and biosphere reserve
Wildlife sanctuary – Like reserved forests, there are some areas where wild animals (animals) remain safe and protected. These are called wildlife parks. Here killing or hunting or capturing animals or animals is a completely prohibited and punishable offense.
Biosphere reserve area – for wildlife, plant and animal resources and for the traditional way of life of the tribals of that area.

(b) Zoo and wildlife sanctuary
Zoo – Such artificial habitats, which are kept by humans for different types of animals, are called zoos. Here animals can move in a very limited area. It is very painful for the animals.
Sanctuary – It is a natural habitat for animals. Where the living beings move at will. Here animals and their habitats are completely safe from any kind of disturbance.

(c) Endangered and extinct species
Endangered Species – Endangered species are those species which are on the verge of extinction.
Extinct Species – Species that have become extinct are called extinct species.

(d) Flora and fauna
Flora – Plants found in a particular area are called flora of that area.
Fauna – The animals found in a particular area are called the fauna of that area.

3. Discuss the effects of deforestation on the following.

  (a) Wildlife animals
  (b) Environment
  (c) Villages (Rural areas)
  (d) Cities (Urban areas)
  (e) Earth
  (f) The next generation

Answer :
(a) Wildlife animals
Due to deforestation, there will be a serious problem of food and habitat for the animals living in the forests. Due to which many wild animals will die. When the forests are eradicated, they will move from one forest area to another forest area. Due to which the competition for food and housing will increase there.

(b) Environment
What we see around us is our environment. Deforestation will pollute our environment. There will be a drastic reduction in the amount of oxygen that forests give us. The amount of carbon dioxide will increase. The rate of rainfall will decrease.

(c) Villages (Rural areas)
The villagers mostly depend on forests for their livelihood. His life will come to an end. At the same time, the environment of the village will also become polluted.

(d) Cities (Urban areas)
Due to deforestation, there will be a huge increase in the pollution level of the environment in the urban area. Due to which the health of human beings will be adversely affected. The lack of raw material which is obtained from forests will affect the functioning of industries in the cities.

(e) Earth
The level of environmental pollution on the earth will continue to increase. Due to which the temperature of the earth will increase. There will be a huge increase in the amount of carbon dioxide on the earth. Due to which respiratory diseases will increase. There will be less rainfall. The ground water level will decrease.

(f) The next generation
We know that forests are one of our natural resources. We have to avoid it. Otherwise, the coming generation will not even be able to see the forests. Without forests they would have to face many problems.

4. What will happen if.

  (a) we go on cutting trees.
  (b) the habitat of an animal is disturbed.
  (c) the top layer of soil is exposed.

Answer :
(a) we go on cutting trees.
If we keep cutting trees, then a time will come when all the trees will be destroyed from the earth. The temperature of the earth will increase greatly. The rain will end. There will be drought everywhere. The balance of the environment will be disturbed. The environment will become polluted. The amount of carbon dioxide will increase. Therefore, it will not be an exaggeration to say that life without trees cannot be imagined.

(b) the habitat of an animal is disturbed.
If we disrupt the habitat of an animal, then the existence of that species will be in danger.

(c) the top layer of soil is exposed.
The top layer of the soil has the highest fertilizer potential. If the top layer of soil is exposed, the soil will become infertile. If this continues, then the whole area will turn into a desert.

5. Answer in brief.

  (a) Why should we conserve biodiversity?
  (b) Why should we conserve biodiversity?
  (c) Some tribals depend on the jungle. How?
  (d) What are the causes and consequences of deforestation?
  (e) What is Red Data Book?
  (f) What do you understand by the term migration?

Answer :
(a) Why should we conserve biodiversity?
Biosphere Reserves have been created for the purpose of conservation of biodiversity. As we know that biodiversity means all the different species of plants, animals and microorganisms found in a particular area. The biosphere reserve of an area helps in maintaining the biodiversity and culture of that area.

(b) Protected forests are also not completely safe for wild animals. Why?
Many people hunt wild animals living in the forest for their personal interest. While hunting is prohibited in these areas.

(c) Some tribals depend on the jungle. How?
Most of the tribal lives depend on forests. They use forests as food for eat and as habitat for living. Forests fulfill all the necessities of their life.

(d) What are the causes and consequences of deforestation?
Causes of deforestation

  • for land for agriculture
  • to make furniture
  • to get fuel
  • As raw material in industries

Consequences of deforestation

  • Decreased soil fertility
  • Falling of ground water level
  • increase in the temperature of the earth
  • Increase in environmental pollution
  • decrease in rainfall

(e) What is Red Data Book?
Red Data Book is the source book which keeps a record of all the endangered animals and plants. Red Data Book is maintained internationally by an organisation. India also maintains Red Data Book for plants and animals found in India.

(f) What do you understand by the term migration?
Migratory birds fly to far away areas every year during a particular time because of climatic changes. They fly for laying eggs as the weather in their natural habitat becomes very cold and inhospitable. Birds who cover long distances to reach another land are known as migratory birds.

6. In order to meet the ever-increasing demand in factories and for shelter, trees are being continually cut. Is it justified to cut trees for such projects? Discuss and prepare a brief report.
Answer : In order to meet the ever-increasing demand in factories and for shelter, trees are being continually cut.

No, the cutting of trees is not justified for these projects, because if this type of felling continues, there will be a decrease in the rainfall and the fertility of the land. Apart from this, the chances of natural calamities like floods and droughts increase.

Fewer trees means a reduction in the use of carbon dioxide, which increases its amount in the atmosphere because carbon dioxide captures the thermal radiations emitted by the earth. Therefore, as a result of increase in its quantity, world warming occurs. The increase in the temperature of the earth disturbs the balance of the water cycle and decreases the rainfall rate, which leads to drought.

7. How can you contribute to the maintenance of green wealth of your locality? Make a list of actions to be taken by you.
Answer : We can contribute in maintaining green wealth of your locality as follows. Following is the list of these actions

  • By motivating people to plant trees
  • By stopping the indiscriminate felling of trees
  • Planting twice as many trees in place of cut trees
  • Planting trees on both sides of the road
  • Using limited paper

8. Explain how deforestation leads to reduced rainfall.
Answer : Fewer trees means a reduction in the use of carbon dioxide, which increases its amount in the atmosphere because carbon dioxide captures the thermal radiations emitted by the earth. Therefore, as a result of increase in its quantity, world warming occurs. The increase in the temperature of the earth disturbs the balance of the water cycle and decreases the rainfall rate, which leads to drought.

9. Find out about national parks in your state. Identify and show their location on the outline map of India.
Answer : 
NCERT Solutions Science for Class 8 Chapter 7 CONSERVATION OF PLANTS AND ANIMALS

10. Why should paper be saved? Prepare a list of ways by which you can save paper.
Answer : 17 fully grown trees are cut to get 1 ton of paper. So we should save paper.

  • The paper can be recycled up to 5 to 7 times for use.
  • If a student saves one paper a day, he can save many trees in a year.
  • We should save paper.
  • It should be recycled and reused.
  • by making people aware
  • Paper should be used thrifty.

11. Complete the word puzzle.

  Down  
  1. Species on the verge of extinction.
  2. A book carrying information about endangered species.
  3. Consequence of deforestation.
  Across  
  1. Species which have vanished.
  2. Species found only in a particular habitat.
  3. Variety of plants, animals and microorganisms found in an area.

Complete the word puzzle NCERT Solutions Science for Class 8 Chapter 7 CONSERVATION OF PLANTS AND ANIMALS

Answer :
NCERT Solutions Science for Class 8 Chapter 7 CONSERVATION OF PLANTS AND ANIMALS class8 science Chapter

Leave a Reply

Your email address will not be published.

error: Content is protected !!