NCERT Solutions for Class 6 Sanskrit Chapter 2 Shabd Parichay 2 | एनसीइआरटी कक्षा 6 संस्कृत रुचिरा प्रथमो भाग: द्वितीय: पाठ: शब्दपरिचय: II हिंदी अनुवाद और प्रश्न उत्तर

NCERT Solutions for Class 6 Sanskrit Chapter 2 Shabd Parichay 2 in eteacherg.com  free ncert solutions for Class 6 sanskrit Ruchira Bhag Dvitiya sanskrit to hindi arth with questions and answer. 6th ncert solutions एनसीइआरटी कक्षा 6 संस्कृत रुचिरा प्रथमो भाग: षष्ठवर्गाय संस्कृतपाठ्यपुस्तकम् द्वितीय: पाठ: शब्दपरिचय: II का हिंदी अनुवाद और प्रश्न उत्तर सम्मिलित है।
NCERT Solutions for Class 6 Sanskrit ruchira bhaag prathamo paath 2 शब्दपरिचय: II NCERT kaksha 6 sanskrit – Ruchira are part of NCERT Solutions for Class 6 sanskrit Ruchira. Here we have given NCERT Solutions for Class 6 Sanskrit paath 2 शब्दपरिचय: II।

Here we solve ncert solutions for Class 6 sanskrit Chapter 2 Shabd Parichay II शब्दपरिचय: II हिंदी अनुवाद और प्रश्नों के उत्तर concepts all questions with easy method with expert solutions. It help students in their study, home work and preparing for exam. Soon we provide NCERT Class 6 sanskrit Ruchira Chapter 2 Shabd Parichay II hindi anuvaad aur prashan uttar question and answers. NCERT Solutions Class 6 sanskrit Chapter 2 शब्दपरिचय: II प्रश्न उत्तर और हिंदी अनुवाद in free PDF here. ncert solutions for 6th Sanskrit book pdf sanskrit book Class 6 also available Click Here or you can download official NCERT website. You can also See NCERT Solutions for Class 6 Sanskrit all Chapter to Click Here.

NCERT Solutions for Class 6 Sanskrit Chapter 2 Shabd Parichay 2

Ruchira bhaag Prathamo
कक्षा – 6 षष्ठवर्गाय
संस्कृतपाठयपुस्तकम्

द्वितीय: पाठ: पाठ – 2
शब्दपरिचय: – II

द्वितीय: पाठ:
हिंदी अनुवाद शब्दपरिचय: – II

एषा का?
एषा दोला।
दोला कुत्र अस्ति?
दोला उपवने अस्ति।
यह क्या है? What is this?
यह झूला है। This is swing.
झूला कहाँ है। Where is swing?
झूला उपवन में है। Swing is in the garden.

सा का?
सा घटिका।
घटिका किं सूचयति?
घटिका समयं सूचयति।
वह क्या है? What is that?
वह घडी है। That is watch.
घड़ी क्या सूचित करती है? What does the clock indicate?
घड़ी समय सूचित करती है। The clock indicates the time.

एते के?
किम् एते कोकिले?
न, एते चटके।
चटके किं कुरुत:?
एते विहरत:।
ये दोनों कौन है? Who are these two?
क्या ये दोनों कोयल है? Are these two cuckoos?
नहीं, ये दोनों गौरैया है। No, they are both sparrows.
गौरैया क्या कर रही है? What are the sparrows doing?
ये दोनों फुदक रही है। They both are hopping.

ते के?
ते चालिके स्त:।
ते किं कुरुत:?
ते वाहनं चालयत:।
वे दोनों कौन है? Who are those two?
वे दोनों महिला चालक है। They are both female drivers.
वे दोनों क्या करती है? What do they both do?
वे दोनों गाड़ी चलाती है। They both drive.

एता: का:?
एता: स्थालिका:।
किम् एता: गोलकारा:?
म्, एता: गोलकारा: एव।
ये क्या है? what are these?
ये थालियाँ हैं। These are plates.
क्या ये गोल है? Are these round?
हाँ, ये गोल ही है। Yes, these are only round.

ता: का:?
ता: अजा:।
ता: किं कुर्वन्ति 
ता: चरन्ति।
वे क्या है? What are they?
वे बकरियाँ हैं। They are goats.
वे क्या कर रही है? What are they doing?
वे चर रही है। They are grazing.

इस अध्याय के हिंदी अनुवाद को देखने के लिए यहाँ क्लिक करें Click Here

 शब्दार्था: 

एषा यह (स्त्री के लिए) this
दोला झूला swing
कुत्र कहाँ where
उपवन बगीचे में in the garden
घटिका घड़ी clock
सूचयति सूचित करती है indicates
कोकिले दो कोयल two cuckoos
एते ये (द्विवचन स्त्री के लिए) these
चटके दो गौरैया two sparrows
कुरुत: करती हैं do
विहरत: फुदक रही हैं hopping
चालिके दो महिला ड्राईवर female driver
चालयत: चलाती है drive
एता: ये (बहुवचन स्त्रियों के लिए) these
स्थालिका: थालियाँ plates
आम् हाँ yes
एव ही only
अजा: बकरियाँ goats
चरन्ति चरती हैं graze

 

अभ्यास:

1. (क) उच्चारणं कुरुत।

छात्रा लता प्रयोगशाला लेखिका
शिक्षिका पेटिका माला सेविका
नौका छुरिका कलिका गायिका

(ख) चित्राणि दृष्ट्वा पदानि उच्चारयत।

NCERT Solutions for Class 6 Sanskrit Chapter 2 Shabd Parichay 2 | एनसीइआरटी कक्षा 6 संस्कृत रुचिरा प्रथमो भाग: द्वितीय: पाठ: शब्दपरिचय: II हिंदी अनुवाद और प्रश्न उत्तर


2. (क) वर्ण संयोजन कृत्वा पदं कोष्ठके लिखत –

यथा- क् + उ + र् + उ + त् + अ: = कुरुत:
  उ + द् + य् + आ + न् + ए = . . . . . . . .
  स् + थ् + आ + ल् + इ + क् + आ  = . . . . . . . .
  घ् + अ + ट् + इ + क् + आ = . . . . . . . .
  स् + त् + र् + ई + ल् + इ + ड् + ग् + अ: = . . . . . . . .
  म् + आ + प् + इ + क् + आ = . . . . . . . .

उत्तरम् – 

यथा- क् + उ + र् + उ + त् + अ: = कुरुत:
  उ + द् + य् + आ + न् + ए = उद्याने
  स् + थ् + आ + ल् + इ + क् + आ  = स्थालिका
  घ् + अ + ट् + इ + क् + आ = घटिका
  स् + त् + र् + ई + ल् + इ + ड् + ग् + अ: = स्त्रीलिंग:
  म् + आ + प् + इ + क् + आ = मापिका

(ख) पदानां वर्णविच्छेदं प्रदर्शयत –

यथा- कोकिले = क् + ओ + क् + इ + ल् + ए
  चटके = . . . . . . . . . . . . 
  धाविका: = . . . . . . . . . . . . 
  कुञ्जीका = . . . . . . . . . . . . 
  खट्वा = . . . . . . . . . . . . 
  छुरिका = . . . . . . . . . . . . 

उत्तर – 

यथा- कोकिले = क् + ओ + क् + इ + ल् + ए
  चटके = च् + अ + ट् + अ + क् + ए
  धाविका: = ध् + अ + व् + इ + क् + आ + अ:
  कुञ्जीका = क् + उ + ञ् + च् + इ + क् + आ
  खट्वा = ख् + अ + ट् + व् + आ
  छुरिका = छ् + उ + र् + इ + क् + आ

3. चित्रं दृष्ट्वा संस्कृतपदं लिखत –
NCERT Solutions for Class 6 Sanskrit Chapter 2 Shabd Parichay 2 | एनसीइआरटी कक्षा 6 संस्कृत रुचिरा प्रथमो भाग: द्वितीय: पाठ: शब्दपरिचय: II हिंदी अनुवाद और प्रश्न उत्तर
उत्तर – 
NCERT Solutions for Class 6 Sanskrit Chapter 2 Shabd Parichay 2 | एनसीइआरटी कक्षा 6 संस्कृत रुचिरा प्रथमो भाग: द्वितीय: पाठ: शब्दपरिचय: II हिंदी अनुवाद और प्रश्न उत्तर

4. वचनानुसारं रिक्तस्थानानि पूरयत –

  एकवचनम् द्विवचनम् बहुवचनम्
यथा- लता लते लता:
  गीता . . . . . .  . . . . . .
  . . . . . . पेटिके . . . . . .
  . . . . . . . . . . . . खट्वा
  सा . . . . . . . . . . . .
  . . . . . . रोटिके . . . . . .

उत्तर – 

  एकवचनम् द्विवचनम् बहुवचनम्
यथा- लता लते लता:
  गीता गीते गीता:
  पेटिका पेटिके पेटिका:
  खट्वा खट्वे खट्वा:
  सा से सा:
  रोटीका रोटिके रोटीका:


5. कोष्ठाकात् उचितं शब्दं चित्वा वाक्यं पूरयत –

यथा- बालिका पठति। (बालिका/बालिका:)
(क) . . . . . . . चरत:। (अजा:/अजे)
(ख) . . . . . . . सन्ति। (द्विचक्रिके/द्विचक्रिका:)
(ग) . . . . . . . चलति। (नौके/नौका)
(घ) . . . . . . . अस्ति। (सूचिके/सूचिका)
(ङ) . . . . . . . उत्पतन्ति। (मक्षिका:/मक्षिके)

उत्तर – 
(क) अजा: चरत:। (अजा:/अजे)
(ख) द्विचक्रिका: सन्ति। (द्विचक्रिके/द्विचक्रिका:)
(ग) नौका चलति। (नौके/नौका)
(घ) सूचिका अस्ति। (सूचिके/सूचिका)
(ङ) मक्षिका: उत्पतन्ति। (मक्षिका:/मक्षिके)

6.  सा, ते, ता: इत्येतेभ्य: उचितं सर्वनामपदं चित्वा रिक्तस्थानानि पूरयत –

यथा- लता अस्ति। सा अस्ति।
(क) महिला: धावन्ति। . . . . . धावन्ति।
(ख) सुधा वदति। . . . . . वदति।
(ग) जवनिके दोलत:। . . . . . दोलत:।
(घ) पिपीलिका: चलन्ति। . . . . . चलन्ति।
(ङ) चटके कूजत:। . . . . . कूजत:।

उत्तर – 

(क) महिला: धावन्ति। ता: धावन्ति।
(ख) सुधा वदति। सा वदति।
(ग) जवनिके दोलत:। ते दोलत:।
(घ) पिपीलिका: चलन्ति। ता: चलन्ति।
(ङ) चटके कूजत:। ते कूजत:।

7. मञ्जूषात: कर्तृपदं चित्वा रिक्तस्थानानि पूरयत –

लेखिका बालक: सिंहा: त्रिचक्रिका पुष्पमाला:


(क) . . . . . . . सन्ति।
(ख) . . . . . . . पश्यति।
(ग) . . . . . . . लिखति।
(घ) . . . . . . . गर्जन्ति।
(ङ) . . . . . . . चलति।
उत्तर – 
(क) पुष्पमाला: सन्ति।
(ख) बालक: पश्यति।
(ग) लेखिका लिखति।
(घ) सिंहा: गर्जन्ति।
(ङ) त्रिचक्रिका चलति।

8. मञ्जूषात: कर्तृपदानुसारं क्रियापदं चित्वा रिक्तस्थानानि पूरयत –

गायत: नृत्यति लिखन्ति पश्यन्ति विहरत:

(क) सौम्या . . . . . . . . .  ।
(ख) चकते . . . . . . . . .  ।
(ग) बालिके . . . . . . . . .  ।
(घ) छात्रा: . . . . . . . . .  ।
(ङ) जना: . . . . . . . . .  ।
उत्तर –
(क) सौम्या नृत्यति
(ख) चकते विहरत:
(ग) बालिके गायत:
(घ) छात्रा: लिखन्ति
(ङ) जना: पश्यन्ति

Leave a Reply

Your email address will not be published.

error: Content is protected !!