NCERT Solutions for Class 8 English Honeydew Chapter 8 A Short Monsoon Diary

NCERT solutions for class 8 english Honeydew Chapter 8 A Short Monsoon Diary free solutions in eteacherg.com. class 8th english Chapter 8 A Short Monsoon Diary. It is very nice and interesting chapter ncert solutions class 8 english Chapter 8. NCERT solutions for class 8 English all question’s answer written by our expert English subject Team with the easy and simple way. NCERT SOLUTIONS FOR CLASS 8 ENGLISH HONEYDEW Chapter 8 students get highest mark in exam with the help of these. ncert solutions for class 8 english honeydew Chapter 8 pdf

NCERT English Chapter 8 class 8 are part of NCERT Solutions. Here we have given NCER Solutions for Class 8 Angrgi paath 4 A Short Monsoon Diary. We provide NCERT solutions for class 8th english Chapter 8 question and answer PDF as soon as possible.
Here we solve NCERT Chapter 8 class 8 English book solution A Short Monsoon Diary concepts all translate with easy method with expert solutions. It help students in their study, home work and preparing for exam. Soon we provide rbse class 8th english Chapter 8 solutions A Short Monsoon Diary. NCERT class 8th english Chapter 8 in free PDF here.
ncert solutions for class 8 english Honeydew Chapter 8 A Short Monsoon Diary. In this english Chapter 8 class 8 question answers, we know all the answer of this chapter. Soon we provide solution of english class 8 A Short Monsoon Diary questions and answers pdf. You can download 8th class English 8th lesson questions and answers from given link below. You can see Hindi translation of ncert solutions for class 8 english honeydew to Click HERE.

NCERT SOLUTIONS FOR CLASS 8 ENGLISH HONEYDEW Chapter 8

ncert class 8 english Chapter 8 PDF

English
A Short Monsoon Diary
All Question and Answers

Comprehension Check

1. Why is the author not able to see Bijju?
Answer – The author was not able to see Bijju because of the mist that had covered the surroundings.

2. What are the two ways in which the hills appear to change when the mist comes up?
Answer – When the mist comes up, the birds fall silent. The mist covers the hills. The forest becomes deathly still as though it were midnight.

Comprehension Check

1. When does the monsoon season begin and when does it end? How do you prepare to face the monsoon?
Answer – The monsoon begins in June and ends by the end of August. 

2. Which hill-station does the author describe in this diary entry?
Answer – The author has described Mussoorie in the diary entry.

3. For how many days does it rain without stopping? What does the author do on these days?
Answer – It rained without stopping for eight or nine days. Since there was nowhere to go, the author paced in his room and looked out of the window at a few bobbing umbrellas.

4. Where do the snakes and rodents take shelter? Why?
Answer – The snakes and rodents take shelter in roofs, attics, and godowns because they are flooded out of their holes and burrows due to excessive rain

5. What did the author receive in the mail?
Answer – The author received a cheque in the mail.

working with the text

1. Look carefully at the diary entries for June 24-25, August 2 and March 23. Now write down the changes that happen as the rains progress from June to March.
Answer – June 24 was the first day of monsoon mist. All the birds fell silent as the mist climbed up the hills. The author calls the mist melancholy because not only does it conceal the hills, it blankets them in silence too. On June 25, there was some genuine early monsoon rain. It was warm and humid, contrary to the cold high-altitude weather that the author had been experiencing all year. It seemed to the author that the plants knew it too, and the first cobra lily reared its head from the ferns. He described the weather as ‘a paradise that might have been’. On August 2, it rained all night. There had been no storm or thunder. The author experienced a feeling of “being untouched by, and yet in touch with, the rain”. March 23 marked the end of winter. The blackest cloud he had ever seen spread over Mussoorie and then it hailed marbles for half an hour. The hailstorm cleared the sky and he saw a rainbow forming.

2. Why did the grandmother ask the children not to kill the Chuchundar?
Answer – The grandmother asked the children not to kill the Chuchundar because it was considered lucky. She said that it brought money. 

3. What signs do we find in Nature which show that the monsoons are about to end?
Answer – The seeds of the cobra lily turning red signified that the monsoons were about to end.

4. Complete the following sentences.
(i) Bijju is not seen but his voice is heard because __________________.
(ii) The writer describes the hill station and valley as __________________.
(iii) The leopard was successful in __________________ but had to flee when ______________________________________________________.
(iv) The minivets are easily noticed because __________________.
(v) It looks like a fashion display on the slopes when __________________.
(vi) During the monsoon season, snakes and rodents are found in roofs and attics because __________________________.
Answer – 
4. Complete the following sentences.
(i) Bijju is not seen but his voice is heard because of the mist in the surroundings.
(ii) The writer describes the hill station and valley as a paradise that might have been.
(iii) The leopard was successful in attacking one of Bijju’s cow but had to flee when Bijju’s mother.
(iv) The minivets are easily noticed because of their bright colours.
(v) It looks like a fashion display on the slopes when ground orchids, mauve lady’s slipper and the white butterfly orchids bloom.
(vi) During the monsoon season, snakes and rodents are found in roofs and attics because they have been flooded out of their holes and burrows.

5. ‘Although tin roofs are given to springing unaccountable leaks, there is a feeling of being untouched by, and yet in touch with, the rain.’
(i) Why has the writer used the word, ‘springing’?
Answer – The word ‘springing’ means ‘to develop suddenly’. The writer says that tin roofs are prone to developing unexpected leaks.

(ii) How is the writer untouched by the rain?
Answer – The writer was physically untouched by the rain as the tin roof stopped the rain from leaking in.

(iii) How is the writer in touch with the rain at the same time?
Answer – The writer was in touch with the rain at the same time because he could feel the rain by listening to its drumming sound on the corrugated tin roof.

6. Mention a few things that can happen when there is endless rain for days together.
Answer – When there is endless rain for days together, everything becomes damp and soggy. There is no place for anybody to go to. The hillsides are lush as late monsoon flowers such as wild balsam, dahlias, begonias and ground orchids begin to appear. 

7. What is the significance of cobra lily in relation to the monsoon season, its beginning and end?
Answer – When monsoon begins, the first cobra lily appears from the ferns. When the seeds of the cobra lily turn red, it signifies that the monsoon is coming to an end.

working with Language

1. Here are some words that are associated with the monsoon. Add as many words as you can to this list. Can you find words for these in your languages?

downpour floods mist cloudy powercuts cold umbrella

Answer – The following words are associated with the mansoon.

rain thunder damp weather raincoat frogs traffic jam leaking roofs

2. Look at the sentences below.
(i) Bijju wandered into the garden in the evening.
(ii) The trees were ringing with birdsong.
Notice the highlighted verbs.
The verb wandered tells us what Bijju did that evening. But the verb was ringing tells us what was happening continually at same time in the past (the birds were chirping in the trees).Now look at the sentences below. They tell us about something that happened in the past. They also tell us about other things that happened continually, at the same time in the past.

Put the verbs in the brackets into their proper forms. The first one is done for you.
(i) We (get out) of the school bus. The bell (ring) and everyone (rush) to class.
We got out of the school bus. The bell was ringing and everyone was rushing to class.
(ii) The traffic (stop). Some people (sit) on the road and they (shout) slogans.
(iii) I (wear) my raincoat. It (rain) and people (get) wet.
(iv) She (see) a film. She (narrate) it to her friends who (listen) carefully.
(v) We (go) to the exhibition. Some people (buy) clothes while others (play) games.
(vi) The class (is) quiet. Some children (read) books and the rest (draw).
Answer – 
(i) We got out of the school bus. The bell was ringing and everyone was rushing to class.
(ii) The traffic stopped. Some people were sitting on the road and they were shouting slogans.
(iii) I wore my raincoat. It was raining and people were getting wet.
(iv) She saw a film. She was narrating it to her friends who were listening carefully.
(v) We went to the exhibition. Some people were buying clothes while others were playing games.
(vi) The class was quiet. Some children were reading books and the rest were drawing.

3. Here are some words from the lesson which describe different kinds of sounds.

drum swish tinkle caw drip

(i) Match these words with their correct meanings.
(a) to fall in small drops
(b) to make a sound by hitting a surface repeatedly
(c) to move quickly through the air, making a soft sound
(d) harsh sound made by birds
(e) ringing sound (of a bell or breaking glass, etc.)
Answer – 
(a) to fall in small drops − drip
(b) to make a sound by hitting a surface repeatedly − drum
(c) to move quickly through the air, making a soft sound − swish
(d) harsh sound made by birds − caw
(e) ringing sound (of a bell or breaking glass, etc.) − tinkle

(ii) Now fill in the blanks using the correct form of the words given above.
(a) Ramesh ____________ on his desk in impatience.
(b) Rain water ____________ from the umbrella all over the carpet.
(c) The pony ____________ its tail.
(d) The _________________ of breaking glass woke me up.
(e) The ____________ of the raven disturbed the child’s sleep.
Answer –
(a) Ramesh drummed on his desk in impatience.
(b) Rain water dripped from the umbrella all over the carpet.
(c) The pony swished its tail.
(d) The tinkling of breaking glass woke me up.
(e) The cawing of the raven disturbed the child’s sleep.

4. And sure enough, I received a cheque in the mail.
Complete each sentence below by using appropriate phrase from the ones given below.

sure enough colourful enough serious enough
kind enough big enough fair enough
brave enough foolish enough anxious enough

(i) I saw thick black clouds in the sky. And ___________ ___________ it, soon started raining heavily.
(ii) The blue umbrella was ___________ ___________ for the brother and sister.
(iii) The butterflies are ___________ ___________ to get noticed.
(iv) The lady was ___________ ___________ to chase the leopard.
(v) The boy was ___________ ___________ to call out to his sister.
(vi) The man was ___________ ___________ to offer help.
(vii) The victim’s injury was ___________ ___________ for him to get admitted in hospital.
(viii) That person was ___________ ___________ to repeat the same mistake again.
(ix) He told me he was sorry and he would compensate for the loss.
I said, ‘___________ ___________.’
Answer – 
(i) I saw thick black clouds in the sky. And sure enough it started raining heavily.
(ii) The blue umbrella was big enough for the brother and sister.
(iii) The butterflies are colourful enough to get noticed.
(iv) The lady was brave enough to chase the leopard.
(v) The boy was anxious enough to call out to his sister.
(vi) The man was kind enough to offer help.
(vii) The victim’s injury was serious enough for him to get admitted in hospital.
(viii) That person was foolish enough to repeat the same mistake again.
(ix) He told me he was sorry and he would compensate for the loss. I said, ‘fair enough’.

speaking

1. Do you believe in superstitions? Why, or why not? Working with your partner, write down three superstitious beliefs that you are familiar with.

2. How many different kinds of birds do you come across in the lesson? How many varieties do you see in your neighbourhood? Are there any birds that you used to see earlier in your neighbourhood but not now? In groups discuss why you think this is happening.

writing

1. The monsoons are a time of great fun and even a few adventures: playing in the rain and getting wet, wading through knee-deep water on your way to school, water flooding the house or the classroom, powercuts and so on.
Write a paragraph describing an incident that occurred during the rains which you can never forget.
Answer –
The rains in Oklahoma fall hard, often coming down sideways or in the form of mud due to chronic strong winds. One particular rain I remember occurred when I was a member of Third Corp, stationed at Ft. Sill, north of Lawton. One of the Sergeants Major from our unit was retiring, and we were preparing his retirement party at the NCO club on post. We had finished setting up and realized that we had forgotten the flag that was to be given to him from our unit as a gift. I and a fellow soldier rushed back to the unit across post to retrieve it when it began to rain. At first, the rain was just those big, pregnant drops that sometimes fall from a clear summer sky, but it quickly transformed into a raging monsoon. Driving in the military Jeep, neither of us could see twenty feet in front of us. Not being the driver, I was forced to exit the jeep and walk immediately in front, waiving a flashlight and tapping the hood to signal the driver to advance. The water rose so fast in the road, that within minutes it was washing over the tops of my boots, leaving me drenched. What was normally a five minute ride took nearly thirty to complete.

OR

Write a poem of your own about the season of spring when trees are in full bloom.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

error: Content is protected !!