NCERT Solutions for Class 8 English Honeydew Chapter 6 This is Jody’s Fawn

NCERT solutions for class 8 English Honeydew chapter 6 This is Jody’s Fawn free solutions in eteacherg.com. class 8th English chapter 6 The This is Jody’s Fawn. It is very nice and interesting chapter NCERT solutions class 8 English chapter 6. NCERT solutions for class 8 English all question’s answer written by our expert English subject Team with the easy and simple way. NCERT SOLUTIONS FOR CLASS 8 ENGLISH HONEYDEW CHAPTER 6 students get highest mark in exam with the help of these.

NCERT English chapter 6 class 8 are part of NCERT Solutions. Here we have given NCER Solutions for Class 8 Angrgi paath 6 This is Jody’s Fawn. We provide NCERT solutions for class 8th English chapter 6 question and answer PDF as soon as possible.
Here we solve NCERT chapter 6 class 8 English book solution This is Jody’s Fawn concepts all translate with easy method with expert solutions. It help students in their study, home work and preparing for exam. Soon we provide rbse class 8th English chapter 6 solutions The This is Jody’s Fawn. NCERT class 8th English chapter 6 in free PDF here.
NCERT solutions for class 8 English Honeydew chapter 6 This is Jody’s Fawn. In this English chapter 6 class 8 question answers, we know all the answer of this chapter. Soon we provide solution of English class 8 This is Jody’s Fawn questions and answers pdf. You can download 8th class English 6th lesson questions and answers from given link below. You can see Hindi translation of NCERT solutions for class 8 English honeydew to Click HERE.

NCERT SOLUTIONS FOR CLASS 8 ENGLISH HONEYDEW

Chapter 6
English
This is Jody’s Fawn
All Question and Answers

Comprehension Check

1. What had happened to Jody’s father?
Answer – Jody’s father had been bitten by a rattlesnake.

2. How did the doe save Penny’s life?
Answer – To save Penny’s life they used doe’s heart and liver to draw out the poison.

3. Why does Jody want to bring the fawn home?
Answer – Jody wants to bring the fawn home because he doesn’t want to leave it to starve. Fawn was lonely after the death of doe.

4. How does Jody know that the fawn is a male?
Answer – Fawn has all the spots in a line whereas in a doe the spots are everywhere. By this he came to know that the fawn is a male.

Comprehension Check

1. Jody didn’t want Mill-wheel with him for two reasons. What were they?
Answer – Jody didn’t want Mill –wheel with him for two reasons.
Firstly if the fawn was dead or could not be found, he didn’t want to show his emotion.
Secondly if the fawn was found, the meeting would be so personal and emotional that he wouldn’t like to share it with anyone.

2. Why was Mill-wheel afraid to leave Jody alone?
Answer – Mill –Wheel was afraid to leave Jody alone because he might get lost or bitten by the snake.

Comprehension Check

1. How did Jody bring the fawn back home?
Answer – Jody tries his best not to scare the fawn away. Firstly, he stroked its neck slowly and wrapped his hands around it. He then picked up the little fawn and walked through the thick bushes of the forest. He tried to protect its face from the sharp vines. When Jody became tired, he stopped by on his way home and took some rest. Suddenly he remembered his father once said that a fawn once carried follows if it had first been carried. He gently put the fawn down for some time and it initially refused to follow. Jody took it to his arms and put it down and gradually noticed that it had started to follow him. When they finally reached home, the fawn was unable to climb the stairs. Seeing this, Jody picked up the little deer on his arms and took it inside his house.

2. Jody was filled with emotion after he found the fawn. Can you find at least three words or phrases which show how he felt?
Answer – Jody’s mind was filled with emotion when he saw the fawn. When he gently stroked the neck of the little deer, the touch made him ‘delirious’. When Jody realised that the fawn looked up to him, he was ‘light-headed with his joy’ and wanted to fondle, run and romp with it. Finally, when he brought the little deer to his home, it seemed to Penny that ‘the boy’s eyes were as bright as the fawn’s.’

3. How did the deer drink milk from the gourd?
Answer – Jody dipped his fingers below the level of milk and fawn sucked his fingers.

4. Why didn’t the fawn follow Jody up the steps as he had thought it would?
Answer – As the fawn is a wild animal, it is not aware of how to climb the stairs in a house. Hence, when it reached at Jody’s home, it failed to follow him up the staircase or even drink the milk offered in the gourd. It simply didn’t know how to react in such an unfamiliar situation.

Working with the text

1. Why did Penny Baxter allow Jody to go find the fawn and raise it?
Answer – To save Penny’s life they used doe’s heart and liver to draw out the poison. The fawn belonged to that doe. It was ungrateful to leave the fawn to starve. So Penny Baxter allowed Jody to go.

2. What did Doc Wilson mean when he said,” Nothing in the world ever comes quite free”?
Answer – Doc Wilson meant that if they had used doe’s life for their purpose, then they must take care of its fawn now.

3. How did Jody look after the fawn, after he accepted the responsibility for doing this?
Answer – Jody took very good care of the fawn when he accepted its responsibility. He would gently stroke its neck slowly and wrapped his hands on its soft neck. While taking it home, he picked up the little fawn and walked through the thick bushes of the forest shielding its face from the sharp vines. When Jody became tired, he stopped by on his way home and took some rest. He allowed the little deer to follow him and carried it up the staircase on reaching home. When he offered it to drink milk from the gourd, the deer initially didn’t know how to respond. However, the deer slowly started drinking milk from Jody’s hands when he dipped his fingers in the milk and thrust them into the fawn’s soft wet mouth.

4. How does Jody’s mother react when she hears that he is going to bring the fawn home? Why does she react in this way?
Answer – Jody’s mother was astonished when she heard that Jody wanted to bring home the young fawn. But when she came to know that the doe which saved Penny’s life was the little fawn’s mother, she was left speechless. She gasped with surprise and held the coffee pot in mid-air. She was not in favour of getting a wild animal at home. She told Jody that they had nothing else to feed the fawn except milk, which he would need to sacrifice in order to feed the little dee

Working with Language

1. Look at these pairs of sentences.
Penny said to Jody, “Will you be back before dinner?”
Penny asked Jody if he would be back before dinner.
“How are you feeling, Pa?” asked Jody.
Jody asked his father how he was feeling.

Here are some questions in direct speech. Put them into reported speech.
(i) Penny said, “Do you really want it son?”
(ii) Mill-wheel said, “Will he ride back with me?”
(iii) He said to Mill-wheel, “Do you think the fawn is still there?”
(iv) He asked Mill-wheel, “Will you help me find him?”
(v) He said, “Was it up here that Pa got bitten by the snake?”
Answer – 
(i) Penny asked his son if he really wanted the fawn.
(ii) Mill-wheel asked if Jody would ride back with him.
(iii) Jody asked Mill-wheel if he thought the fawn was still there.
(iv) Jody asked Mill-wheel if he would help him find the fawn.
(v) Jody asked Mill-wheel if it was up there that Pa got bitten by the snake.

2. Look at these two sentences.
          He tumbled backward.
          It turned its head.

The first sentence has an intransitive verb, a verb without an object.
The second sentence has a transitive verb. It has a direct object. We can ask: “What did it turn?” You can answer: “Its head. It turned its head.”

Say whether the verb in each sentence below transitive or intransitive. Ask yourself a ‘what’ question about the verb, as in the example above. (For some verbs, the object is a person, so ask the question ‘who’ instead of ‘what’).

(i) Jody then went to the kitchen.
(ii) The fawn wobbled after him.
(iii) You found him.
(iv) He picked it up.
(v) He dipped his fingers in the milk.
(vi) It bleated frantically and butted him.
(vii) The fawn sucked his fingers.
(viii) He lowered his fingers slowly into the milk.
(ix) It stamped its small hoofs impatiently.
(x) He held his fingers below the level of the milk.
(xi) The fawn followed him.
(xii) He walked all day.
(xiii) He stroked its sides.
(xiv) The fawn lifted its nose.
(xv) Its legs hung limply.

Answer –
(i) Jody then went to the kitchen. – Intransitive
(ii) The fawn wobbled after him. – Intransitive
(iii) You found him. – Transitive
(iv) He picked it up. – Transitive
(v) He dipped his fingers in the milk. – Transitive
(vi) It bleated frantically and butted him. – Intransitive, Transitive
(vii) The fawn sucked his fingers. – Transitive
(viii) He lowered his fingers slowly into the milk. – Transitive
(ix) It stamped its small hoofs impatiently. – Transitive
(x) He held his fingers below the level of the milk. – Transitive
(xi) The fawn followed him. – Transitive
(xii) He walked all day. – Intransitive
(xiii) He stroked its sides. – Transitive
(xiv) The fawn lifted its nose. – Transitive
(xv) Its legs hung limply. – Intransitive

3. Here are some words from the lesson. Working in groups, arrange them in the order in which they would appear in the dictionary. Write down some idioms and phrasal verbs connected to these words. Use the dictionary for more idioms and phrasal verbs.

close draw make wonder scrawny
parted clearing sweet light pick

Answer – The words would appear in the following sequential order when arranged properly :

clearing close draw light make
parted pick scrawny sweet wonder

Some idioms and phrasal verbs connected to these words are listed below:

Clearing: clearing out, clearing the air, clearing off.
Close: a close shave, a close thing, a close call.
Draw: draw a blank, draw a line, draw interest.
Light: a light heart, bring to light, a guiding light.
Make: make a last-ditch effort, make a pass, make up your mind.
Parted: part with, parting of the ways, part and parcel.
Pick: pick out, pick at, take your pick.
Scrawny: scrawny thin, scrawny neck, scrawny persona.
Sweet: sweet tooth, sweet sixteen, sweet-speaking.
Wonder: little wonder, a nine days’ wonder, do wonders.

Speaking

1. Do you think it is right to kill an animal to save a human life? Give reasons for your answer.
2. Imagine you wake up one morning and find a tiny animal on your doorstep. You want to keep it as a pet but your parents are not too happy about it. How would you persuade them to let you keep it? Discuss it in groups and present your arguments to the class.

Writing

1. Imagine you have a new pet that keeps you busy. Write a paragraph describing your pet, the things it does, and the way it makes you feel. Here are some words and phrases that you could use.
frisky, smart, disobedient, loyal, happy, enthusiastic, companion, sharing, friend, rolls in mud, dirties the bed, naughty, lively, playful, eats up food, hides the newspaper, drinks up milk, runs away when called, floats on the water as if dead
Answer – Last year my father gifted me a small cat on my birthday. It was so cute. When she first came to our house she was very quiet and nervous. In the initial days, she did not listen to anyone.
After a few days, she became very playful and smart. It is very loyal. She is always happy and plays with enthusiasm with others. Now she has become like a good friend of mine.
It does a lot of mischief, jumps. It rolls in the mud and makes the whole yard and bed dirty. It is very fickle. This is a lively toy for me.
In food she drinks milk, eats chapati and biscuits.
When someone calls this, it runs away. It is a good swimmer and swims very easily in water. When it floats on its back, it is as if it is dead. I love it so much.

2. Human life is dependent on nature (that’s why we call her Mother Nature).
We take everything from nature to live our lives. Do we give back anything to nature?
(i) Write down some examples of the natural resources that we use.
(ii) Write a paragraph expressing your point of view regarding our relationship with nature.
Answer –
(i) Write down some examples of the natural resources that we use.
Any natural substance that humans use can be considered a natural resource. Oil, coal, natural gas, metals, stone and sand are natural resources. Other natural resources are air, sunlight, soil and water. Animals, birds, fish and plants are natural resources as well.

(ii) Write a paragraph expressing your point of view regarding our relationship with nature.
Our relationship with the natural environment can be understood through the concept of biophilia and the biophilia hypothesis. This term is defined as humans’ innate need to affiliate with other life such as plants and animals. This essentially means that humans have a desire to be near nature.

3. In This is Jody’s Fawn, Jody’s father uses a ‘home remedy’ for a snake bite. What should a person now do if he or she is bitten by a snake? Are all snakes poisonous? With the help of your teacher and others, find out answers to such questions. Then write a short paragraph on — What to do if a snake chooses to bite you.
Answer – Even if a snake comes to mind, everyone loses their sweat, but not all snakes are poisonous. Wildlife Protection Officer said that out of 240 types of snakes found in India, only 50 types of snakes are venomous. Of these, Nag (Cobra), Manir (Krait), Gonas (Hundred Scaled Viper) are the most venomous.

If a snake bites a person you know, then you should try these measures, but do not forget to take it to the doctor. So let’s know what are the solutions?

1.Garlic is easily available in every home, grind it to make a paste. After this, apply it on the place where the snake has bitten, or by feeding or licking honey mixed with garlic paste, the infection will be reduced, in such a situation, the pain of the victim will be reduced and it will also be easier to take you to the doctor.

2. First of all, try to make the victim vomit by feeding ghee, in such a situation, if there is no vomiting, then after ten-fifteen, make him vomit after drinking lukewarm water. By doing this the effect of the poison is reduced.

3. The nib of the syringe of the new needle should be cut off and placed on the snake bite area. To do this, you should take the help of a doctor, so that he can inject the needle properly. Poison comes out by injecting.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

error: Content is protected !!