NCERT Solutions for Class 8 English Honeydew Chapter 4 Bepin Choudhury’s Lapse of Memory

NCERT solutions for class 8 english Honeydew chapter 4 Bepin Choudhury’s Lapse of Memory free solutions in eteacherg.com. class 8th english chapter 4 Bepin Choudhury’s Lapse of Memory. It is very nice and interesting chapter ncert solutions class 8 english chapter 4. NCERT solutions for class 8 English all question’s answer written by our expert English subject Team with the easy and simple way. NCERT SOLUTIONS FOR CLASS 8 ENGLISH HONEYDEW CHAPTER 4 students get highest mark in exam with the help of these. ncert solutions for class 8 english honeydew chapter 4 pdf

NCERT English chapter 4 class 8 are part of NCERT Solutions. Here we have given NCER Solutions for Class 8 Angrgi paath 4 Bepin Choudhury’s Lapse of Memory. We provide NCERT solutions for class 8th english chapter 4 question and answer PDF as soon as possible.
Here we solve NCERT chapter 4 class 8 English book solution Bepin Choudhury’s Lapse of Memory concepts all translate with easy method with expert solutions. It help students in their study, home work and preparing for exam. Soon we provide rbse class 8th english chapter 4 solutions Bepin Choudhury’s Lapse of Memory. NCERT class 8th english chapter 4 in free PDF here.
ncert solutions for class 8 english Honeydew chapter 4 Bepin Choudhury’s Lapse of Memory. In this english chapter 4 class 8 question answers, we know all the answer of this chapter. Soon we provide solution of english class 8 Bepin Choudhury’s Lapse of Memory questions and answers pdf. You can download 8th class English 4th lesson questions and answers from given link below. You can see Hindi translation of ncert solutions for class 8 english honeydew to Click HERE.

NCERT SOLUTIONS FOR CLASS 8 ENGLISH HONEYDEW Chapter 4

ncert class 8 english chapter 4 PDF

English
Bepin Choudhury’s Lapse of Memory
All Question and Answers

Comprehension Check

1. Why did the man stare at Bepin Babu in disbelief?
Answer – The man stared at Bepin Babu in disbelief because Bepin Babu did not recognise him even though he was sure that he knew him and had met him in Ranchi.

2. Where did Bepin Babu say he went in October ’58?
Answer – Bepin Babu said that he spent the Puja holidays in ’58 with a friend in Kanpur.

3. Mention any three (or more) things that Parimal Ghose knew about Bepin Babu.
Answer – Parimal Ghose knew the following about Bepin Babu:

  • He had no children.
  • He had lost his wife ten years ago.
  • His only brother had died insane, which was why he did not want to visit the mental hospital in Ranchi.
  • He was a lover of books.

Comprehension Check

1. Why did Bepin Babu worry about what Parimal Ghose had said?
Answer – Bepin Babu was taken aback to hear the intimate details about his life from Parimal Ghose. There seeded no reason why he should tell a lie. He wondered if he really had forgotten about his visit to Ranchi.

2. How did he try to decide who was right—his memory or Parimal Ghose?
Answer – In order to resolve the puzzle about his visit to Ranchi, Bepin Babu decided to contact Dinesh Mukerji. Parimal had said that Mukerji was also in Ranchi at that time

3. Why did Bepin Babu hesitate to visit Mr Mukerji? Why did he finally decide to phone him?
Answer – Bepin Babu hesitated to visit Mr Dinesh Mukerji because he was afraid of the ruthless sarcasm he would have to face. He felt that if the whole story about Ranchi was false, then Mr Mukerji would think that he had gone insane.
Being constantly troubled by the incident at the bookshop and having no other means for verifying the claims of Primal Ghose, Bepin Babu finally decided to ask Mr Mukerji. However, he decided to phone him because that way his embarrassment wouldn’t be visible to the latter.

4. What did Mr Mukerji say? Did it comfort Bepin Babu, or add to his worries?
Answer – Mr Mukerji said that they had indeed gone to Ranchi in ’58. This added to Bepin Babu’s worries as he could not figure out how he could possibly have forgotten about the trip.

Comprehension Check

1. Who was Chunilal? What did he want from Bepin Babu?
Answer – Chunilal was an old friend of Bepin Babu. He wanted a favour from Bepin Babu in his job.

2. Why was Dr Chanda puzzled? What was unusual about Bepin Babu’s loss of memory?
Answer – Paresh Chanda was a young physician. He had never dealt a case of memory loss. So he was puzzled. He gave a suggestion to Bepin Babu to visit Ranchi again.

Comprehension Check

1. Had Bepin Babu really lost his memory and forgotten all about a trip to Ranchi?
Answer – No, Bepin Babu had not really lost his memory and forgotten all about a trip to Ranchi. It was a trick played by Chunilal.

2. Why do you think Chunilal did what he did? Chunilal says he has no money; what is it that he does have?
Answer – Chunilal did what he did because Bepin Babu did not help him at a time when he had no money and required a job. However, Bepin Babu did not do anything for him. Chunilal said that he did not have money. However, he had imagination.

Working With the Text

1. The author describes Bepin Babu as a serious and hardworking man. What evidence can you find in the story to support this?
Answer – The author has described Bepin Babu as a serious and hardworking man. He worked daily in his office. It was a big firm and he was doing a responsible job. He had been with the firm for twenty-five years. He had a reputation for being a tireless, conscientious worker.

2. Why did Bepin Babu change his mind about meeting Chunilal? What was the result of this meeting?
Answer – Bepin Babu first refused to meet Chunilal. He was in no mood to help Chunilal out of his trouble. But he changed his mind soon. He thought Chunilal might remember something about his trip to Ranchi in 1958.

3. Bepin Babu lost consciousness at Hudroo Falls. What do you think was the reason for this?
Answer – Bepin Babu might have slipped near Hundroo Falls that made him unconscious.

4. How do you think Bepin Babu reacted when he found out that Chunilal had tricked him?
Answer – Bepin Babu’s first reaction was that he regretted having refused to help Chunilal. He saw through Chunilal’s trick to test him, and learnt a lesson.

Working With Language

1. Look at these two sentences.

  • He had to buy at least five books to last him through the week.
  • Bepin had to ask Chuni to leave.

    Had to is used to show that it was very important or necessary for Bepin Babu to do something. He had no choice. We can also use ‘have to’/ ‘has to’ in the same way.

Fill in the blanks below using ‘had to’/ ‘have to’/ ‘has to’.
(i) I ________________ cut my hair every month.
(ii) We ________________ go for swimming lessons last year.
(iii) She ________________ tell the principal the truth.
(iv) They ________________ take the baby to the doctor.
(v) We ________________ complain to the police about the noise.
(vi) Romit ________________ finish his homework before he could come out to play.
(vii) I ________________ repair my cycle yesterday.
Answer –
(i) I have to cut my hair every month.
(ii) We had to go for swimming lessons last year.
(iii) She had to tell the principal the truth.
(iv) They had to take the baby to the doctor.
(v) We had to complain to the police about the noise.
(vi) Romit had to finish his homework before he could come out to play.
(vii) I had to repair my cycle yesterday.

2. Here are a few idioms that you will find in the story. Look for them in the dictionary in the following way.
First, arrange them in the order in which you would find them in a dictionary.
(Clue: An idiom is usually listed under the first noun, verb, adjective or adverb in it. Ignore articles or prepositions in the idiom).
To help you, we have put in bold the word under which you must look for the idiom in the dictionary.)

(i) at/from close quarters (close: adjective)
(ii) break into a smile (break: verb; look under ‘break into something’)
(iii) carry on (carry: verb)
(iv) have a clean record (you may find related meanings under both these words)
(v) beat about the bush (verb)

Now refer to your dictionary and find out what they mean.
Answer –

Idiom Meaning
(i) at/from close quarters from nearby
(ii) break into a smile smile suddenly
(iii) carry on continue the task
(iv) have a clean record clean conduct throughout
(v) beat about the bush to make guesses without the proper knowledge to make a vague idea.

3. Study the sentences in the columns below.

A B
I saw this movie yesterday. I have seen this movie already.
Bepin Babu worked here for a week last year. Bepin Babu has worked here since 2003.
Chunilal wrote to a publisher last week. Chunilal has written to a publisher.
I visited Ranchi once, long ago. I have visited Ranchi once before.

Compare the sentences in the two columns, especially the verb forms.
Answer the following questions about each pair of sentences.

(i) Which column tells us that Bepin Babu is still working at the same place?
Answer – Column B

(ii) Which column suggests that Chunilal is now waiting for a reply from the publisher?
Answer – Column A

(iii) Which column suggests that the person still remembers the movie he saw?
Answer – Column B

(iv) Which column suggests that the experience of visiting Ranchi is still fresh in the speaker’s mind?
Answer – Column A

4. Given below are jumbled sentences. Working in groups, rearrange the words in each sentence to form correct sentences.
You will find that each sentence contains an idiomatic expression that you have come across in the lesson. Underline the idiom and write down its meaning. Then use your dictionary to check the meaning.
One sentence has been worked out for you as an example.
Jumbled sentence: vanished/ The car/ seemed to/ into thin/ have/air.

Ans: The car seemed to have vanished into thin air.
Idiom: vanished into thin air: disappeared or vanished in a mysterious way

(i) Stop/and tell me/beating about/what you want/the bush
Ans – Stop beating about the bush and tell me what you want.
Idiom – beating about the bush − avoiding the main topic, not coming straight to the point

(ii) don’t pay/If you/ attention/you might/the wrong train/to the announcement/board
Ans – If you don’t pay attention to the announcement, you might board the wrong train.
Idiom – pay attention − listen carefully

(iii) The villagers/tried/the crime/on the young woman/to pin
Ans – The villagers tried to pin the crime on the young woman.
Idiom – pin the crime − place the responsibility of the crime

(iv) Bepin Babu/orders to/telling people/under/loved/doctor’s/eat early/that he was
Ans – Bepin Babu loved telling people that he was under doctor’s orders to eat early.
Idiom – under doctor’s orders − in the complete necessity

(v) the students/The teacher/his eyebrows/when/said that/all their lessons/raised/they had revised
Ans – The teacher raised his eyebrows when the students said that they had revised all their lessons.
Idiom – raised his eyebrows − expressed doubt/surprise

Speaking And Writing

1. What do you think happened after Bepin Babu came to know the truth? Was he angry with this friend for playing such a trick on him? Or do you think he decided to help a friend in need?
Answer – Bepin Babu came to know the truth what Chunilal had done. In fact Chunilal had only played a trick with him to test his friendship. Bepin Babu had a mixed feeling of relief as well as anger. He was happy to know that he had not suffered the lapse of memory. He was a little angry with his friend who was not really helpful. But he had made Bepin feel awkward. He must have decided not to disappoint a friend in need.

2. Imagine you are Bepin Choudhury. You have received Chunilal’s letter and feel ashamed that you did not bother to help an old friend down on his luck. Now you want to do something for him. Write a letter to Chunilal promising to help him soon.
Answer –

15th November, 20XX
My Dear Chunilal,
Let me first thank you for your letter dated 10th November. I am really feeling sorry for disappointing you. I can understand your resentment. Now allow me to give you a piece of happy news. I spoke to my friend in Delhi, and he has agreed to engage you as assistant manager in his firm.
Please come to me on Sunday. I shall then introduce you to my friend.

With regards
Yours sincerely
Bepin Choudhury

OR

A prank is a childish trick. Do you remember any incident when someone played a prank on you or your friends? Describe the prank in a paragraph.
Answer – On March 26, I received a letter from one of my friends. It contained a piece of happy news that I had been granted a scholarship from the back date. He asked me to call on him in April so that both would go together to the office of the Superintendent of the school. I was very glad. I even distributed sweets to my neighbors. But when I reached my friend’s house, I found him laughing at me. It was April the first. All Fools Day.’ I got over it soon and admired the practical joke or the prank.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

error: Content is protected !!