NCERT Solutions for Class 8 English Honeydew chapter 2 The Tsunami

NCERT solutions for class 8 english Honeydew chapter 2 The Tsunami free solutions in eteacherg.com. class 8th english chapter 2 The Tsunami. It is very nice and interesting chapter ncert solutions class 8 english chapter 2. NCERT solutions for class 8 English all question’s answer written by our expert English subject Team 
NCERT English chapter 2 class 8 are part of NCERT Solutions. Here we have given NCER Solutions for Class 8 Angrgi paath 2 The Tsunami. We provide NCERT solutions for class 8th english chapter 1 question and answer PDF as soon as possible.
Here we solve NCERT chapter 2 class 8 English book solution The Tsunami concepts all translate with easy method with expert solutions. It help students in their study, home work and preparing for exam. Soon we provide rbse class 8th english chapter 2 solutions The Tsunami. NCERT class 8th english chapter 2 in free PDF here.
ncert solutions for class 8 english Honeydew chapter 2 The Tsunami. In this english chapter 2 class 8 question answers, we know all the answer of this chapter. Soon we provide solution of english class 8 The Tsunami questions and answers pdf. You can download 8th class English 2nd lesson questions and answers from given link below. You can see Hindi translation of ncert solutions for class 8 english honeydew to Click HERE.

NCERT SOLUTIONS FOR CLASS 8 ENGLISH HONEYDEW

Chapter 2
English
The Tsunami
All Question and Answers

Comprehension Check

Say whether the following are true or false.
1. Ignesious lost his wife, two children, his father-in-law, and his brother-in-law in the tsunami.
2. Sanjeev made it to safety after the tsunami.
3. Meghna was saved by a relief helicopter.
4. Almas’s father realised that a tsunami was going to hit the island.
5. Her mother and aunts were washed away with the tree that they were holding on to.

Answer –
1. Ignesious lost his wife, two children, his father-in-law, and his brother-in-law in the tsunami. (True)
2. Sanjeev made it to safety after the tsunami. (False)
3. Meghna was saved by a relief helicopter. (False)
4. Almas’s father realised that a tsunami was going to hit the island. (True)
5. Her mother and aunts were washed away with the tree that they were holding on to. (True)

Comprehension Check

Answer the following in a phrase or sentence.
1. Why did Tilly’s family come to Thailand?
Answer – Tilly’s family came to Thailand to celebrate Christmas.

2. What were the warning signs that both Tilly and her mother saw?
Answer – Both saw the sea rise and it started to foam and form whirlpools.

3. Do you think Tilly’s mother was alarmed by them?
Answer – No, Tilly’s mother was not alarmed by them.

4. Where had Tilly seen the sea behaving in the same strange fashion?
Answer – Tilly had seen the sea behaving in the same strange fashion in a video of the tsunami which was shown in her class by her geography teacher.

5. Where did the Smith family and the others on the beach go to escape from the tsunami?
Answer – They went to the third floor of the hotel and were saved.

6. How do you think her geography teacher felt when he heard about what Tilly had done in Phuket?
Answer – She felt very pleased and satisfied.

Comprehension check

Answer using a phrase or a sentence.
1. In the tsunami 150,000 people died. How many animals died?
Answer – Very few animals died.

2. How many people and animals died in Yala National Park?
Answer – Sixty visitors and two animals died in Yala National Park.

3. What do people say about the elephants of Yala National Park?
Answer – People say that the elephants ran from the beach an hour before the Tsunami hit the coast.

4. What did the dogs in Galle do?
Answer – The dogs in Galle refused to go to the beach for their daily exercise.

Working with the text

Discuss the following questions in class. Then write your own answers.

1. When he felt the earthquake, do you think Ignesious immediately worried about a tsunami? Give reasons for your answer. Which sentence in the text tells you that the Ignesious family did not have any time to discuss and plan their course of action after the tsunami struck?
Answer – No, when he felt the earthquake Ignesious did not think about the tsunami. He thought only about the tremors. That was why he took his television off the table and put it on the ground. In fact, the Ignesious family did not have any time to discuss and plan their course of action after the tsunami struck. That was why there was only chaos and confusion. The following tells it clearly: “In the chaos and confusion, two of his children caught hold of the hands of their mother’s father and mother’s brother and rushed in the opposite directions.”

2. Which words in the list below describe Sanjeev, in your opinion? 
(Look up the dictionary for words that you are not sure of.)

cheerful ambitious brash brave careless
heroic selfless heartless humorous  

Use words from the list to complete the three sentences below.
(i) I don’t know if Sanjeev was cheerful, ___________ or ___________.
(ii) I think that he was very brave,___________ and___________.
(iii) Sanjeev was not heartless, ___________or___________.
Answer –
(i) I don’t know if Sanjeev was cheerful, ambitious or brash.
(ii) I think that he was very brave, heroic and selfless.
(iii) Sanjeev was not heartless, careless or humorous.

3. How are Meghna and Almas’s stories similar?
Answer – Meghna and Almas were both lucky survivors. Meghna has swept away with her parents and seventy other people. All but Meghna died. She floated on a wooden door for two days when a wave bought her to the shore. In the same way, all the family members of Almas Javed were swept away by the tsunami. Almas climbed a log of wood. She fainted but remained on it for a long time and was eventually saved.

4. What are the different ways in which Tilly’s parents could have reacted to her behaviour? What would you have done if you were in their place?
Answer – Tilly foresaw the danger of tsunami at once. She became hysterical. Her parents didn’t ignore her. They were sure that something wrong must be going to happen. So they all left the beach and were saved. If I were in place of Tilly’s parents, I might not have believed her. I might have scolded her for making a nonsense situation.

5. If Tilly’s award was to be shared, who do you think she should share it with — her parents or her geography teacher?
Answer – It is very obvious. Tilly’s award should be shared with her geography teacher. Her parents could not guess the tsunami was coming.

6. What are the two different ideas about why so few animals were killed in the tsunami? Which idea do you find more believable
Answer – Very few animals were killed in the tsunami. Perhaps they feel the tremor much before humans do. Secondly, the animals have sixth sense. They can guess the coming disaster and so run away to safer places/higher ground. The idea that the animals are gifted with the sixth sense is more believable. They move fast to get over the crisis.

Working with Language

1. Go through Part-I carefully, and make a list of as many words as you can find that indicate movement of different kinds. (There is one word that occurs repeatedly — count how many times!) Put them into three categories.

fast movement slow movement neither slow nor fast

Can you explain why there are many words in one column and not in the others?
Answer – 

fast movement slow movement neither slow nor fast
fall (once)
rushed (3 times)
swept away (3 times)
washed away (once)
rising
recede
floating

2. Fill in the blanks in the sentences below (the verbs given in brackets will give you a clue).
(i) The earth trembled, but not many people felt the _________. (tremble)
(ii) When the zoo was flooded, there was a lot of _________ and many animals escaped into the countryside. (confuse)
(iii) We heard with _________ that the lion had been recaptured. (relieve)
(iv) The zookeeper was stuck in a tree and his _________ was filmed by the TV crew. (rescue)
(v) There was much _________ in the village when the snake charmer came visiting. (excite)

Answer –
(i) The earth trembled, but not many people felt the tremors. (tremble)
(ii) When the zoo was flooded, there was a lot of confusion and many animals escaped into the countryside. (confuse)
(iii) We heard with relief that the lion had been recaptured. (relieve)
(iv) The zookeeper was stuck in a tree and his rescue was filmed by the TV crew. (rescue)
(v) There was much excitement in the village when the snake charmer came visiting. (excite)

3. Study the sentences in the columns A and B.

A B
Meghna was swept away. The waves swept Meghna away.
Almas’s grandfather was hit on the head. Something hit Almas’s grandfather on the head.
Sixty visitors were washed away. The waves washed away sixty visitors.
No animal carcasses were found. People did not find any animal carcasses.

Compare the sentences in A to the ones in B. Who is the ‘doer’ of the action in every case? Is the ‘doer’ mentioned in A, or in B?

Notice the verbs in A: ‘was swept away’, ‘was hit’, ‘were washed away’, ‘were found’. They are in the passive form. The sentences are in the Passive Voice. In these sentences, the focus is not on the person who does the action.

In B, the ‘doer’ of the action is named. The verbs are in the active form. The sentences are in the Active Voice.

Say whether the following sentences are in the Active or the Passive voice. Write A or P after each sentence as shown in the first sentence.

(i) Someone stole my bicycle. __A__
(ii) The tyres were deflated by the traffic police. _______________
(iii) I found it last night in a ditch near my house. _______________
(iv) It had been thrown there. _______________
(v) My father gave it to the mechanic. _______________
(vi) The mechanic repaired it for me. _______________

Answer –
(i) Someone stole my bicycle. __A__
(ii) The tyres were deflated by the traffic police. __P__
(iii) I found it last night in a ditch near my house. __A__
(iv) It had been thrown there. __P__
(v) My father gave it to the mechanic. __A__
(vi) The mechanic repaired it for me. __A__

Speaking and writing

1. Suppose you are one of the volunteers who went to the Andaman and Nicobar Islands for relief work after the tsunami. You work in the relief camps, distributing food, water and medicine among the victims. You listen to the various stories of bravery of ordinary people even as they fight against odds to bring about some semblance of normalcy in their lives. You admire their grit and determination. Write a diary entry.

You may start in this way.

31 December, 2004
The killer tsunami struck these islands five days ago. But the victims are being brought in even now. Each one has a story to tell…

Answer – The killer tsunami struck these islands five days ago. But the victims are being brought in even now. Each one has a story to tell. Their stories are hair raising as well as heartening or inspiring. Many were determined to start a new life. They don’t want to stay in the camp for long. They feel small because living on charity was disgraceful. Most of them want to return to their cottages which are no more there, and to get a fishing boat to earn their livelihood. One woman, though old, recalled how she had saved a child from drowning.

2. The story shows how a little girl saved the lives of many tourists when a tsunami struck the beach, thanks to the geography lesson that she had learnt at school. She remembered the visuals of a tsunami and warned her parents. Do you remember any incident when something that you learnt in the classroom helped you in some way outside the classroom?
Write your experiences in a paragraph of about 90–100 words or narrate it to the whole class like an anecdote.

Katchall is one of the largest islands in the central group. It is about 61 sq miles in area. It is slightly hilly at the centre, but otherwise remarkably flat

Leave a Reply

Your email address will not be published.

error: Content is protected !!