Ncert Solutions for Class 6 Maths Chapter 6 Integers

ncert class 6 maths
6th maths book
6th standard maths
class 6 maths solutions

ncert solutions for class 6 maths chapter 6 Integers for English Medium CBSE class 6 maths. Here in class 6 maths solutions learn to solve integers problem’s solution and how to solve questions with easiest learning tricks. ncert class 6 maths. ncert solutions for class 6 maths chapter 6 by our experts team solved all questions for students.
NCERT Solutions for Class 6 Math Chapter 6, 6th standard maths chapter 6 are part of NCERT 6th maths book. Here we have given NCERT Solutions for class 6 maths solutions.

Here we solve ncert class 6 maths chapter 6 solutions Integers in English for NCERT and English Medium CBSE class 6 maths concepts all questions with easy method with expert solutions. It help students in their study, home work and preparing for exam. Soon we provide ncert maths book class 6 chapter 6 solutions Integers question and answers solutions. NCERT Solutions for Class 6th standard maths Chapter 6 Integers in free PDF here.

NCERT SOLUTIONS FOR CLASS 6 MATH CHAPTER 6

Integers

6th standard maths Chapter 6

NCERT Solutions for Class 6 Maths Chapter 6
ncert class 6 maths Chapter 6
Ex . 6.1

1. Write opposites of the following :

(a) Increase in weight
Answer – Decrease in weight

(b) 30 km north
Answer – 30 km south

(c) 326 BC
Answer – 326 A.D.

(d) Loss of Rs 700
Answer – Gain of Rs 700

(e) 100 m above sea level
Answer – Gain of Rs 700

2. Represent the following numbers as integers with appropriate signs.

(a) An aeroplane is flying at a height two thousand metre above the ground.
Answer – + 2000

(b) A submarine is moving at a depth, eight hundred metre below the sea level.
Answer – – 800

(c) A deposit of rupees two hundred.
Answer – + 200

(d) Withdrawal of rupees seven hundred.
Answer – – 700

(e) 100 m above sea level
Answer – + 100

3. Represent the following numbers on a number line :

(a) + 5 (b) – 10 (c) + 8
(d) – 1 (e) – 6  

Answer – 
(a) + 5
NCERT Solutions Class 6 Maths



(b) – 10

NCERT Solutions Class 6 Maths

(c) + 8

NCERT Solutions Class 6 Maths

(d) – 1

NCERT Solutions Class 6 Maths


(e) – 6

NCERT Solutions Class 6 Maths

4. Adjacent figure is a vertical number line, representing integers. Observe it and locate the following points :
Represent the following numbers as integers with appropriate signs.
(a) If point D is + 8, then which point is – 8?
Answer – F

(b) Is point G a negative integer or a positive integer?
Answer – Negative Integer (– 6)

(c) Write integers for points B and E.
Answer – Point B represents 4 and point E represent – 10.

(d) Which point marked on this number line has the least value?
Answer – E has the least value as it represents – 10

(e) Arrange all the points in decreasing order of value.
Answer – D > C > B > A > O > H > G > F > E

5. Following is the list of temperatures of five places in India on a particular day of the year.

Place Temperature  
Siachin 10°C below 0°C ……….
Shimla 2°C below 0°C ……….
Ahmedabad 30°C above 0°C ……….
Delhi 20°C above 0°C ……….
Srinagar 5°C below 0°C ……….

(a) Write the temperatures of these places in the form of integers in the blank column.
Answer –

Place Temperature  
Siachin 10°C below 0°C – 10°C
Shimla 2°C below 0°C – 2°C
Ahmedabad 30°C above 0°C + 30°C
Delhi 20°C above 0°C + 20°C
Srinagar 5°C below 0°C + 5°C

(b) Following is the number line representing the temperature in degree Celsius.
Plot the name of the city against its temperature.
Ans – 

NCERT Solutions for Class 6 Maths Chapter 6

(c) Which is the coolest place?
Answer – Siachin

(d) Write the names of the places where temperatures are above 10°C.
Answer – Delhi and Ahmedabad

6. In each of the following pairs, which number is to the right of the other on the number line?

(a) 2, 9 (b) – 3, – 8 (c) 0, – 1
(d) – 11, 10 (e) – 6, 6 (f) 1, – 100

Answer – 
(a) 2, 9
Ans – 9 (because 9 is greater than 2)

(b) – 3, – 8
Ans – – 3 (because – 3 is greater than – 8)

(c) 0, – 1
Ans – 0 (because 0 is greater than – 1)

(d) – 11, 10
Ans – 10 (because 10 is greater than – 11)

(e) – 6, 6
Ans – (because 6 is greater than – 6)

(f) 1, – 100
Ans – 1 (because 1 is greater than – 100)

7. Write all the integers between the given pairs (write them in the increasing order.)

(a) 0 and – 7 (b) – 4 and 4
(c) – 8 and – 15 (d) – 30 and – 23

Answer – 
(a) 0 and – 7
Ans – – 6, – 5, – 4, – 3, – 2 and – 1

(b) – 4 and 4
Ans – – 3, – 2, – 1, 0, 1, 2 and 3

(c) – 8 and – 15
Ans – – 14, – 13, – 12, – 11, – 10 and – 9

(d) – 30 and – 23
Ans – – 29, – 28, – 27, – 26, – 25, – 24

8. (a) Write four negative integers greater than – 20.
(b) Write four integers less than – 10.
Answer –
(a) four negative integers greater than – 20 are – 19, – 18, – 17, – 16
(b) four integers less than – 10 are – 11, – 12, – 13, – 14

9. For the following statements, write True (T) or False (F). If the statement is false, correct the statement.
(a) – 8 is to the right of – 10 on a number line.
(b) – 100 is to the right of – 50 on a number line.
(c) Smallest negative integer is – 1.
(d) – 26 is greater than – 25.
Answer – 
(a) – 8 is to the right of – 10 on a number line.
Ans – T

(b) – 100 is to the right of – 50 on a number line.
Ans – F (because – 100 is to the left of – 50 on number line)

(c) Smallest negative integer is – 1.
Ans – F (because greatest negative integer is – 1)

(d) – 26 is greater than – 25.
Ans – F (because – 26 is smaller than – 25)

10. Draw a number line and answer the following :
(a) Which number will we reach if we move 4 numbers to the right of – 2.
(b) Which number will we reach if we move 5 numbers to the left of 1.
(c) If we are at – 8 on the number line, in which direction should we move to reach – 13?
(d) If we are at – 6 on the number line, in which direction should we move to reach – 1?
Answer – 
(a) Which number will we reach if we move 4 numbers to the right of – 2.
Ans – we reach at 2 if we move 4 numbers to the right of – 2.
NCERT Solutions for Class 6 Maths Chapter 6

(b) Which number will we reach if we move 5 numbers to the left of 1.
Ans – we reach at – 4 if we move 5 numbers to the left of 1.
NCERT Solutions for Class 6 Maths Chapter 6

(c) If we are at – 8 on the number line, in which direction should we move to reach – 13?
Ans – we are at – 8 on the number line, in left direction should we move to reach – 13.
NCERT Solutions for Class 6 Maths Chapter 6

(d) If we are at – 6 on the number line, in which direction should we move to reach – 1?
Ans – we are at – 6 on the number line, in right direction should we move to reach – 1.
NCERT Solutions for Class 6 Maths Chapter 6

 

6th standard maths Chapter 6

NCERT Solutions for Class 6 Maths Chapter 6
ncert class 6 maths Chapter 6
Ex . 6.2

1. Using the number line write the integer which is :
(a) 3 more than 5
(b) 5 more than – 5
(c) 6 less than 2
(d) 3 less than – 2
Answer – 
(a) 3 more than 5
Sol – 8
NCERT Solutions for Class 6 Maths Chapter 6

(b) 5 more than – 5
Sol – 0
NCERT Solutions for Class 6 Maths Chapter 6

(c) 6 less than 2
Sol – – 4
NCERT Solutions for Class 6 Maths Chapter 6

(d) 3 less than – 2
Sol – – 5
NCERT Solutions for Class 6 Maths Chapter 6

2. Use number line and add the following integers :
(a) 9 + (– 6)
(b) 5 + (– 11)
(c) (– 1) + (– 7)
(d) (– 5) + 10
(e) (– 1) + (– 2) + (– 3)
(f) (– 2) + 8 + (– 4)
Answer – 
(a) 9 + (– 6)
Sol – 3
NCERT Solutions for Class 6 Maths Chapter 6

(b) 5 + (– 11)
Sol – – 6
NCERT Solutions for Class 6 Maths Chapter 6

(c) (– 1) + (– 7)
Sol – – 8
NCERT Solutions for Class 6 Maths Chapter 6

(d) (– 5) + 10
Sol – 5
NCERT Solutions for Class 6 Maths Chapter 6

(e) (– 1) + (– 2) + (– 3)
Sol – – 6
NCERT Solutions for Class 6 Maths Chapter 6

(f) (– 2) + 8 + (– 4)
Sol – 2
NCERT Solutions for Class 6 Maths Chapter 6

3. Add without using number line :

(a) 11 + (– 7) (b) (– 13) + (+ 18)
(c) (– 10) + (+ 19) (d) (– 250) + (+ 150)
(e) (– 380) + (– 270) (f) (– 217) + (– 100)

Answer – 
(a) 11 + (– 7)
Ans – 11 – 7
= 4

(b) (– 13) + (+ 18)
Ans – – 13 + 18
= 5

(c) (– 10) + (+ 19)
Ans – – 10 + 19
= 9

(d) (– 250) + (+ 150)
Ans – – 250 + 150
= – 100

(e) (– 380) + (– 270)
Ans – – 380 – 270
= – 650

(f) (– 217) + (– 100)
Ans – – 217 – 100
= – 317

4. Find the sum of :

(a) 137 and – 354 (b) – 52 and 52
(c) – 312, 39 and 192 (d) – 50, – 200 and 300

Answer –
(a) 137 and – 354
Sol – 137 + (– 354)
= 137 – 354
= – 217

(b) – 52 and 52
Sol – – 52 + 52
= 0

(c) – 312, 39 and 192
Sol – – 312 + 39 + 192
= – 312 + 231
= – 81

(d) – 50, – 200 and 300
Sol – – 50 + (– 200) + 300
= – 50 – 200 + 300
= – 250 + 300
= 50

5. Find the sum :
(a) (– 7) + (– 9) + 4 + 16
(b) (37) + (– 2) + (– 65) + (– 8)
Answer – 
(a) (– 7) + (– 9) + 4 + 16
Sol – – 7 – 9 + 4 + 16
= – 16 + 20
= 4

(b) (37) + (– 2) + (– 65) + (– 8)
Ans – 37 – 2 – 65 – 8
= 37 – 75
= – 38

6th standard maths Chapter 6

NCERT Solutions for Class 6 Maths Chapter 6
ncert class 6 maths Chapter 6
Ex . 6.3

1. Find

(a) 35 – (20) (b) 72 – (90)
(c) (– 15) – (– 18) (d) (– 20) – (13)
(e) 23 – (– 12) (f) (– 32) – (– 40)

Answer –
(a) 35 – (20)
Sol – 35 – 20
= 15

(b) 72 – (90)
Ans – 72 – 90
= – 18

(c) (– 15) – (– 18)
Sol – – 15 + 18
= 3

(d) (– 20) – (13)
Sol – – 20 – 13
= – 33

(e) 23 – (– 12)
Sol – 23 + 12
= 35

(f) (– 32) – (– 40)
Sol – – 32 + 40
= 8

2. Fill in the blanks with >, < or = sign.
(a) (− 3) + (– 6) ______ (– 3) – (– 6)
(b) (– 21) – (– 10) _____ (– 31) + (– 11)
(c) 45 – (– 11) ______ 57 + (– 4)
(d) (– 25) – (– 42) _____ (– 42) – (– 25)
Answer – 
(a) (− 3) + (– 6) ______ (– 3) – (– 6)
Sol – L.H.S − 3 − 6 = − 9
R.H.S − 3 + 6 = 3
So, (− 3) + (– 6)  <  (– 3) – (– 6)

(b) (– 21) – (– 10) _____ (– 31) + (– 11)
Sol – L.H.S – 21 + 10 = – 11
R.H.S – 31 – 11 = – 42
So, (– 21) – (– 10)  >  (– 31) + (– 11)

(c) 45 – (– 11) ______ 57 + (– 4)
Sol – L.H.S 45 + 11 = 56
R.H.S 57 – 4 = 53
So, 45 – (– 11)  >  57 + (– 4)

(d) (– 25) – (– 42) _____ (– 42) – (– 25)
Sol – L.H.S – 25 – (– 42) = – 25 + 42 = 17
R.H.S – 42 + 25 = – 17
So, (– 25) – (– 42)  >  (– 42) – (– 25)

3. Fill in the blanks.
(a) (– 8) + _____ = 0
(b) 13 + _____ = 0
(c) 12 + (– 12) = ____
(d) (– 4) + ____ = – 12
(e) ____ – 15 = – 10
Answer – 
(a) (– 8) + 8 = 0
(b) 13 + – 13 = 0
(c) 12 + (– 12) = 0
(d) (– 4) + – 8 = – 12
(e) 5 – 15 = – 10

4. Find
(a) (– 7) – 8 – (– 25)
(b) (– 13) + 32 – 8 – 1
(c) (– 7) + (– 8) + (– 90)
(d) 50 – (– 40) – (– 2)
Answer – 
(a) (– 7) – 8 – (– 25)
Sol – – 7 – 8 + 25
= – 15 + 25
= 10

(b) (– 13) + 32 – 8 – 1
Sol – – 13 + 32 – 8 – 1
= – 22 + 32
= 10

(c) (– 7) + (– 8) + (– 90)
Sol – – 7 – 8 – 90
= – 105

(d) 50 – (– 40) – (– 2)
Sol – 50 + 40 + 2
= 92

Leave a Reply

Your email address will not be published.

error: Content is protected !!