NCERT Solutions Class 6 English Chapter 1 Who did Patrick’s Homework?

NCERT SOLUTIONS FOR CLASS 6 English

Honeysuckle Book Class 6
Lesson – 1
Who did Patrick’s Homework? पैट्रिक का गृहकार्य किसने किया?

Our today topic in free NCERT class 6 English book solution Chapter 1 Who did Patrick’s Homework? Here We learn what is in this chapter how the girl save others life and how to translate it English to Hindi एन सी इ आर टी कक्षा 6 अंग्रेजी की पाठ्यपुस्तक पाठ 1 पैट्रिक का गृहकार्य किसने किया? हिंदी अनुवाद अर्थ सम्मिलित है।

NCERT class 6 English chapter 1 Who did Patrick’s Homework? are part of NCERT Solutions Translate English to Hindi for class 6th English chapter 1. Here we have given NCERT Solutions for Class 6 Angrgi paath 1 Patrick’s ka grah karya kisne kiya? We provide Who did Patrick’s Homework? question and answer as soon as possible.

Here we solve NCERT class 6 English book solution chapter 1 Who did Patrick’s Homework?  concepts all translate with easy method with expert solutions. It help students in their study, home work and preparing for exam. Soon we provide ncert class 6 english chapter 1 Hindi Translate. NCERT class 6 English book solution Angrgi Chapter 1 Who did Patrick’s Homework?  in free PDF here.


Answer the following questions. (Refer to that part of the text whose number is given against the question. This applies to the comprehension questions throughout the book.)

1. What did Patrick think his cat was playing with? What was it really? (2)
Answer – Patrick thought his cat was playing with a doll. It was really a man of tiniest size.

2. What did the little man grant Patrick a wish? (2)

Answer – The little man grant Patrick a wish because to save him from the cat.
 
3. What was Patrick’s wish? (3)
Answer – Patrick wish that he does all his home work till the end of the semester.
 
4. In what subjects did the little man need help, to do Patrick’s homework? (5, 6)
Answer – English, Math’s and English subjects did the little man need help, to do Patrick homework.
 
5. How did Patrick help him?
Answer – Patrick was working harder and he was was staying up nights with him.
 
6. Who do you think did Patrick’s homework – the little man, or Patrick himself ? Give reason for your answer. (9, 10)
Answer – Patrick do his homework himself. He read book for the little man. He help him when he needed.

Working with Language

A. Fill in the blanks in the sentences below with the words or phrases from the box. (You may not know the meaning of all the words. Look such words up in a dictionary, or ask your teacher.)

out of luck          mystery          true to his word          chores
semester          between you and me          look up
 
1. Some people find household chores a bore, but I like to help at home.
2. Who stole the diamond is still a mystery.
3. This semester we are going to have a class exhibition.
4. True to his word, the elf began to help Patrick.
5. Can you look up this word in the dictionary?
6. I started early to be on time, but I was out of luck. There was a traffic jam !
7. She says she’s got a lot books, but between you and me I think most of them are borrowed.

B. Use the clues given below to complete this crossword puzzle.
Screenshot 424

Across
1. very tired
2. had an angry look on the face
3. short trousers
4. a fault in a machine that prevents it from working properly
5. a small and naughty boy-fairy

Down
6. work that must be done everyday, often boring
7. a basket with a lid
8. gave a short, high-pitched cry
Answer –
Screenshot 425

Speaking
A. In the story Patrick does difficult things he hates to do, because the elf pretends he needs help. Have you ever done something difficult or frightening, by pretending about it in some way?
Tell your classmates about it.
Answer – Yes. Once I was asked to make a speech on the occasion of Gandhi Jayanti. The speech was to be made before all the students and the teachers of the school. I thought it was very difficult. My class teacher, however, encouraged me and I was able to do my job well.

Or

Say what you feel about homework. (The words and phases in the boxes may help you.) Do you think it is useful, even though you may not like it? Form pairs, and speak to each other.
For example :
You may say, “I am not fond of homework.”
Your partner may reply, “But my sister helps me with my lessons at home, and that gives a boost to my marks.”
Answer – Me – I do not like homework.
Friend – But my sister helps me. Now, it gives a boost to my marks.
Me – This idea doesn’t appeal to me. I am afraid it will be cheating.
Friend – No. It’s not cheating. My sister supports me by explaining the difficult points only.
Me – I see. So, you slowly develop a liking for it yourself.
Friend – Exactly. I have taken to doing my homework very regularly.
Me – Well, I will also try to develop a taste for it. Does the idea of having some help-books appeal to you?
Friend – Sure. They say it can be a boon if used properly.
Me – I am keen on trying it soon.
Friend – Good. I am sure, you will soon take to doing your homework.

Writing 
A. This story has a lot of rhyming words, as a poem does. Can you write out some parts of it like a poem, so that the rhymes come at the end of separate lines?
For example :
Patrick never did homework. “Too boring,” he said.
He played baseball and hockey and Nintendo instead.

B. Look at these sentences.
1. “Too boring,” he said.
2. Cleaned we speak, we often leave out words that can easily be guessed. We do not do this when we write, unless we are trying to write as we speak (as in the story).
So, if we were to write carefully, we would say :
“Homework is too boring,” he said.
He cleaned his room and did his chores.
Answer – The man was too small in size
He was true and wise.

The elf promised to all that,
As Patrick saved him from cat.

Patrick loves the play not work,
Always keep pending homework.

C. Rewrite the following incomplete sentences carefully, so that the reader does not have to guess what is left out.
1. more and more books
2. too difficult
3. got up late, missed the bus
4. solved the mystery
Answer –
1. My father said to me that I read more and more books for my best knowledge.
2. This question’s answer is too difficult.
3. When he got up late in the morning, he missed the bus for Delhi.
4. Detective solved the mystery of robbery.

D. Look at this cartoon by R.K.Laxman. Read the sentences given below the cartoon. Discuss the following questions with your partner.
1. What is it about?
2. Do you find it funny? If so, why?
3. Do you think a cartoon is a serious drawing? Why or why not?
Answer – 1. It is about a parent’s concern for the betterment of the child to work hard.
2. Yes, the cartoon is funny. Father orders the child to work hard with studies. But he forbids the boy to read the laws against child labour.
3. A cartoon is chiefly meant to make us laugh. It is also a serious drawing in one sense. It draws our attention to some problem that affects us all.

Working with the poem
1. Do you agree with what the poet says? Talk to your partner and complete these sentences.
(i) A house is made of lifeless brick and stone.
(ii) It has window glasses, a courtyard, tile floors, doors and a roof.
(iii) A home is made by loving and caring parents and children.
(iv) It has members who understand each other. They love and care for one another.

2. Now complete these sentence about your house and home.
(i) My house is a structure of bricks, marbles and tiles. It is very beautiful house with beautiful windows and door. Furniture of my house is very amazing. There are four room and one kitchen and 2 bathrooms.

(ii) The best thing about my home is that it is situated in front of a mountain. Every morning i can see the rising Sun. My all family member like our house.

One thought on “NCERT Solutions Class 6 English Chapter 1 Who did Patrick’s Homework?

Leave a Reply

Your email address will not be published.

error: Content is protected !!