NCERT Solutions Class 5 English Lesson 8 A Genie Whom No One Liked

Activity -I
A. Rearrange the following sentences and put them correct order according to the story.
1. One day, a lonely boy named Pankaj found the magic lamp and rubbed it.
2. It was clear that the genie’s house had not been cleaned for years.
3. Pankaj wished to enter the magic lamp as he wanted to see what the genie’s house looked like.
4. Whenever somebody rubbed the magic lamp, the genie would come out and say, “What is your wish?”
5. Together Pankaj and the genie put everything in order. Now the genie was respected.
6. Pankaj told the genie that it was important to keep things in order.

Answer –
4. Whenever somebody rubbed the magic lamp, the genie would come out and say, “What is your wish?”
1. One day, a lonely boy named Pankaj found the magic lamp and rubbed it.
3. Pankaj wished to enter the magic lamp as he wanted to see what the genie’s house looked like.
2. It was clear that the genie’s house had not been cleaned for years.
6. Pankaj told the genie that it was important to keep things in order.
5. Together Pankaj and the genie put everything in order. Now the genie was respected.

B. Answer the following questions.
1. What happens when someone rubs a magic lamp?
Answer – Whenever somebody rubbed the magic lamp, the genie would come out and say, “What is your wish?”

2. What does the genie do?
Answer – He would bring things covered in so mush dust.

3. Why do you think Pankaj asked the genie to let him enter the lamp?
Answer – Yes Pankaj asked the genie to let him enter the lamp because he heard the sad cries of the genie.

4. Why did the genie feel ashamed?
Answer – The genie felt ashamed because in the lamp, everything was thrown all over the place, whether it be jewellery, books, boats or camels. It was clear that the place had not been cleaned for years.

5. What advice did Pankaj’s mother give?
Answer – Pankaj’s mother said it was important to keep all his things in order.

6. Why did people begin to respect the genie again?
Answer – People began to be respected the genie again because now he brings gifts easy which was ask for, and to get it without breaking anything.

Activity – II
A. Complete the following crossword puzzles with the help of clues given below :

Clues :

Across Down
1. shining brightly 1. Spirit with magic powers
5. an animal found in the desert 2. suggestion
6. a set of pages put together to be read 3. an object that provides light
  4. foolish

Screenshot 422

Answer –

Screenshot 421

B. Fill in the blanks using appropriate words from the box.

gleaming, apologised, rub, untidy, advice

1. The teacher used a duster to rub the black board.
2. ‘Always speak the truth’ is a good advise.
3. Sunil keeps his things in proper place. His room never looks untidy.
4. Mahesh does not chew gutkha. He has gleaming white teeth.
5. Neeraj apologised for his rude behaviour.

Activity – III
Read the following sentences from the lesson :

  • Pankaj found the lamp.
  • He heard the sad cries of the genie.

These sentences are the examples of simple past tense. It is used to talk about an action that took place in the past. Notice that past forms of verb ‘find’ and ‘hear’ have been used in these sentences.

Now fill in the blanks using past forms of the verbs given in the brackets.
1. Nitesh went to Jaipur yesterday. (go)
2. Raju written a letter to his father. (write)
3. Kavita completed her homework before going to bed. (complete)
4. Manjeet made a beautiful paper boat. (make)
5. The teacher asked Poonam why she absent the previous day. (ask)

error: Content is protected !!