NCERT Solutions for Class 4 English Chapter 8 Kalpna Chawla : The Star

ncert solutions for class 4 english rbse class 4 English book solution Chapter 8 Kalpna Chawla : The Star कल्पना चावला : द स्टार. Here We learn about kalpana chawla who is a astronaut. How she join NASA and she reach in space all about her in this chapter. how to translate it English to Hindi आरबीएसई कक्षा 4 अंग्रेजी की पाठ्यपुस्तक पाठ 8 कल्पना चावला : द स्टार हिंदी अनुवाद अर्थ सम्मिलित है।
ncert class 4 english chapter 8 Kalpna Chawla : The Star are part of NCERT Solutions Translate English to Hindi for Class 4 English. Here we have given RBSE Solutions for Class 4 Angrgi paath 8 Kalpna Chawla : The Star. We provide A Brave Tribal Girl question and answer as soon as possible.
Here we solve rbse class 4 english book solution chapter 8 Kalpna Chawla : The Star concepts all translate with easy method with expert solutions. It help students in their study, home work and preparing for exam. Soon we provide rbse class 4 english chapter 8 solutions Kalpna Chawla : The Star Hindi Translate. rbse class 4 english book solution Angrgi Chapter 8 Kalpna Chawla : The Star in free PDF here.

BSER Solutions Class – 4
Subject – English
Chapter – 8
Kalpna Chawla : The Star

ncert class 4 english chapter 1 question answer

Activity – I
A. Answer the following questions in one or two sentences :
1. When and where was Kalpana Chawla born?
Answer – Kalpana Chawla was born on 1 July 1961 in karnal.

2. What were her hobbies?
Answer – Her hobbies were reading, flying and bird-watching.

3. Who inspired her to fly?
Answer – Indian pilot J.R.D. Tata inspired her.

4. When did she first fly into space?
Answer – She first fly into space on 19 November 1997.

5. How many experiments did the crew of Flight STS-107 perform?
Answer – The crew of flight STS – 107 performed eighty experiments in space successfully.

B. Say whether the following statements are true or false :
1. Kalpana wanted to become a computer engineer.     (F)
2. Kalpana Chawla is a role model for many young girls and women.     (T)
3. J.R.D Tata was a source of inspiration for Kalpana.     (T)
4. Kalpana did her Ph.D in Aerospace Engineering in 1984.     (F)

Activity – II
A. Write the opposites of the words given in brackets :
1. Kalpana Chawla death on 1 February 2003. (born)
2. My grandmother is old (young)
3. Lalit felt comfortable in his friend’s company. (uncomfortable)
4. Good morning friends. (evening)

B. Read the sentence :
Please make yourself comfortable.

The word ‘comfortable’ has been formed by adding ‘able’ to the word ‘comfort’. This word ‘comfortable’ describes something and it is called an adjective.

Now make more words by adding ‘able’ to them and write their meanings :

1. read……………………… 2. enjoy………………………
3. change……………………… 4. compare………………………
5. sale……………………… 6. pity………………………
7. drink……………………… 8. wash………………………
9. eat……………………… 10. notice………………………

Answer – 

1. readable – easy or interesting to read 2. enjoyable – making you feel happy
3. changeable –  that can be changed 4. comparable – capable of or suitable for comparison
5. saleable – fit or able to be sold 6. pitiable – sad or weak state
7. drinkable – suitable or safe for drinking 8. washable – Capable of being washed without fading or other injury
9. eatable – fit or able to be eaten 10. noticeable – attracting notice

Ncert solutions for class 4 English Question Answer

C. Fill in the blanks the missing letters :

1. m a d a m 2. c h i l d r e n 3. d e g r e e
4. m i l l i o n 5. f l i g h t 6. o p e r a t o r

Activity – III 

A. Study the following sentences along with the underlined words in them :
1. Ankit gets up at 6.00 a.m. daily.
2. We play games at 5.00 p/m/ daily.
3. She wanted to be a pilot at the age of thirteen.
4. Ravi passed my Secondary Examination in 1957.
5. Santosh goes for a walk in the morning.
6. Mahesh went on a tour in June last year.
7. Our country become free on 15th August, 1947.
8. She was born on July 1st.
9. They’ll be here on Monday.

In sentence 1,2 and 3 the underlined word ‘at’ refers to a particular time when something happens. In sentence 4, 5 and 6 the underlined word ‘in’ refers to a period during which something happens. In sentence 7, 8 and 9 the underlined word ‘on’ refers to a particular date or day when something happens.
So ‘at’ is used to refer to a specific time, ‘in’ is used to refer to a period of time of the day, month, year, etc and ‘on’ is used to refer to the day, date, etc. When something takes place.

Fill in the blanks with ‘at’, ‘in’ or ‘on’ :
1. I take my lunch at 1.30 p.m.
2. They met me in the evening.
3. Sunil was born on 1 March, 2008.
4. The cricket match will be on the next Sunday.
5. We usually have summer vacation in June every year.
6. On the day of Deepawali we decorate our houses.
7. The accident took place at 5.00 a.m. yesterday.
8. The Chetak train arrives at the station at 7.00 p.m. everyday.

B. Read the following sentences carefully.
Santa writes neatly.
The boys are waiting outside.
She left early.

The underlined words tell you how, where or when an action place. These words are called adverbs. The adverbs add something to the meaning of a verb, an adjective or another adverb.

Now underline the adverbs in the following sentences :
1. She behaved foolishly.
2. We looked for her everywhere.
3. The children laughed loudly.
4. The school will open tomorrow.
5. The soldiers fought bravely.
6. She wrote to me yesterday.
7. He lives here.
8. The old man walked slowly.
9. She ran fast.
10. The bus stops there.
Answer – 
1. She behaved foolishly.
2. We looked for her everywhere.
3. The children laughed loudly.
4. The school will open tomorrow.
5. The soldiers fought bravely.
6. She wrote to me yesterday.
7. He lives here.
8. The old man walked slowly.
9. She ran fast.
10. The bus stops there.

Activity – IV

A. The teacher will read out the paragraph related to Kalpana Chawla and the student will listen to him/her and then answer the following questions :

The space shuttle Columbia Flight STS-107 took off as scheduled. The crew successfully performed eighty experiments in space. Unfortunately, 16 minutes prior to landing, their spacecraft developed a snag. Columbia perished with her crew on 1 February 2003. The whole world grieved at the loss.
Kalpana was awarded several honours after death.

  • A heavenly body (Asteroid 51826) is re-named Kalpana Chawla.
  • A hill on the planet Mars is also named after her.
  • On her death, her brother Sanjay Chawla, remarked, “To me, my sister is not deat. She is immortal. She is permanent star in the sky.”
  • The Prime Minister of India made an announcement on Feb. 5, 2003 to name the meteorological series of Satellites as Kalpana.
  • A dormitory was established in 2004 under the name Kalpana Chawla Hall, at the University of Texas.
  • A super computer was dedicated to Kalpana by NASA.

1. Name the shuttle that was destroyed?
Answer – The shuttle name was Columbia Flight STS-107.

2. What did the world grieve at?
Answer – The world grieve at the loss of all crew members.

3. Name Kalpana Chawla’s brother?
Answer – Kalpana Chawla’s brother name is Sanjay Chawla.

4. Which two things have been named after her?
Answer – First is a dormitory was the name Kalpana Chawla Hall.
Second is a super computer by NASA.

5. Who is immortal?
Answer – Kalpana Chawla is immortal. 

B. Imagine that you are a reporter of a famous magazine for children. You have to interview one of the children (of your class) as you have come to know that he has attained first place in the District Middle Board Examination.
Complete the interview with the help of the clues given below.

Reporter : Congratulations, Master Deepak. I am from ‘The Daily Times.’ I would like to ask you a few questions on your brilliant success.

Deepak : Thank you, sir. Please have a seat.

Reporter : Which position did you attain in the District Middle Board Examination?

Deepak : I attained first place in the District Middle Board Examination.

Reporter : How did you get the first position in District Middle Board Examination?

Deepak : With hardworking of study and concentrate of mind I get first position in District Middle Board Examination.

Reporter : How did you feel after getting first position?

Deepak : I feel great and happiness after getting first position.

Reporter : What did your teachers say to you?

Deepak : They said congratulation Deepak, well done!

Reporter : What did you say to them?

Deepak : I said to them thank you sir/madam.

C Listen to your teacher and speak after her/him the following words :
 1. take, lake, make, ray, way, day, play, away, may
 2. live,  leave; it, eat; sit, seat; hit, heat; bit, beat; knit, neat.

D. Also speak out some more words which describe
things, people, places and animals etc.
e.g. good, bad, fine, easy, beautiful, tall
1. nice
2. smart
3. lucky
4. hard
5. make
6. cake

Leave a Reply

Your email address will not be published.

error: Content is protected !!