NCERT Solutions for Class 10 English First Flight Chapter 1 A letter to God

ncert solutions for class 10 english first flight chapter 1 A Letter to God भगवान को एक पत्र. Here We learn about a farmer who’s name Lencho. His crops destroy in rainfall then he write a letter to God. What happened next so read this whole story. It is very nice and interesting story. how to translate it English to Hindi ncert solutions for class 10 english first flight NCERT class 10 english chapter 1 A letter to God are part of NCERT Solutions Translate English to Hindi for Class 10 English. Here we have given NCER Solutions for Class 10 Angrgi paath 1 A letter to God. We provide A Letter to God question and answer as soon as possible.
Here we solve ncert solutions class 10 english first flight chapter 1 english class 10 book solution A Letter to God concepts all translate with easy method with expert solutions. It help students in their study, home work and preparing for exam. Soon we provide rbse class 10 english chapter 1 solutions A letter to God Hindi Translate. NCERTsolutions for class 10 english first flight A letter to God in free PDF here. You can download ncert english book class 10 from official NCERT website or Click HERE.

Ncert solutions for class 10 english first flight flight
Chapter – 1
A Letter to God

NCERT solutions for class 10 English first flight chapter 1 a letter to god – Questions Answer 
NCERT solutions for class 10 English first flight chapter 1 a letter to god – Hindi translate Click Here
NCERT solutions for class 10 English first flight chapter 1 Poem Dust of Snow and Fire and Ice – Questions Answer Click Here

Oral Comprehension Check
1. What did Lencho hope for?
Answer – Lencho hope for rain.

2. Why did lencho say the raindrops were like ‘new coins’?
Answer – Lencho’s crops were ready for harvest. As raindrops would have helped in getting a better harvest, more prosperity, so Lencho compared them with new coins.

3. How did the rain change? What happened to Lencho’s fields?
Answer – The rain was pouring, but suddenly a strong wind began to blow and very large hailstones began to fall along with the rain.
All the crops of Lencho’s fields destroyed.

4. What were Lencho’s feelings when the hail stopped?
Answer – After hail stopped, Lencho’s was filled with sadness. He could see a bleak future for him and his family. He was worried about lack of food for the coming year.

NCERT solutions for class 10 English first flight chapter 1 a letter to god – Hindi translate Click Here 

Oral Comprehension Check

1. Who or what did Lencho have faith in? What did he do?
Answer – Lencho had faith in God. He believed that God’s eyes see everything. even what is deep in one’s conscience. 
He wrote a letter to God saying that he needed a hundred pesos to sow his field again.

2. Who read the letter?
Answer – Postmaster read the letter.

3. What did the postmaster do then?
Answer – The postmaster first laughed. But then he become serious. He was deeply moved by the writer’s faith in God. He did not want to shake this faith. so he decided to collect the money and send it to Lencho.

Oral Comprehension Check
1. Was Lencho surprised to find a letter for him with money in it?
Answer – No Lencho was not at all surprised to see the letter from God with money inside it. His confidence and faith in God was such that he had expected the letter from God.

2. What mad him angry?
Answer – When he finished counting money he found only seventy pesos. But he demanded hundred pesos. He was confident that God could neither make a mistake nor deny him what he had requested. Therefore, he concluded that the post office employees must have taken the remaining thirty pesos.

NCERT solutions for class 10 English first flight chapter 1 a letter to god – Hindi translate Click Here 

Thinking about the Text

1. Who does Lencho have complete faith in? Which sentences in the story tell you this?
Answer – Lencho had complete faith in God.
The sentences in the story that show this are as follows :
(i) But in the hearts of all who lived in that solitary house in the middle of the valley, there was a single hops : help from God.
(ii) all through the night, Lencho thought only of his one hope : the help God.
(iii) “God,” he wrote, “if you don’t help me, my family and I will go hungry this year.”
(iv) He wrote ‘To God’ on the envelope put the letter inside and, still troubled, went to town.
(v) God could not have made a mistake, nor could he have denied Lencho what he had requested.
(iv) “God : of the money that I asked for, only seventy pesos reached me. Send me the rest, since I need it very much.”

2. Why does the postmaster send money to Lencho? Why does he sign the letter ‘God’?
Answer – Postmaster was moved by Lencho’s complete faith in the God. So, he decided to send money to Lencho. Moreover, the postmaster did n ot want to shake Lencho’s faith in God. So, he signed the letter ‘God’. It was a good play to convey a message that God had himself written the letter.

3. Did Lencho try to find out who had sent the money to him? Why/Why not?
Answer – No, Lencho does not try to find out who had sent the money to  him. This is because he had great confidence in God and never suspected that it could be someone else other than God who would send him the money. His faith in God was strong that he believed that God had send him the money.

NCERT solutions for class 10 English first flight chapter 1 a letter to god – Hindi translate Click Here 

4. Who does Lencho think has taken the rest of the money to him? What is the irony in the situation?
(Remember that the irony of a situation is an unexpected aspect of it. An ironic situation is strange or amusing because it is the opposite of what is expected.)

Answer – Lencho thinks that the post office people have taken the money. It is the post office people who send the money to Lencho. But, on the other hand, Lencho thinks they have stolen his money. He calls them crooks. So, there is an element of irony in this situation.

5. Are there people like Lencho in the real world? What kind of a person would you say he is? You may select appropriate words from the box to answer the question.

greedy, naive, stupid, ungrateful, selfish, comical, unquestioning

Answer –  People like Lencho are difficult to find in the real world. He had such faith in God, that he did not try to reason how God could send the money. He was naive and unquestioning.

6. There are two kinds of conflict in the story: between humans and nature and between humans themselves. How are these conflicts illustrated?
Answer – There are two kinds of conflict in the story –
(i) Between human and nature : Lencho hopes for rainfall for his cornfield. When it stared raining, he was happy. But his happiness soon turned into misery as hailstones illustrates that humans want the nature to act according to their expectations.
(ii) Between humans : Lencho wrote a letter to God asking for the help of 100 pesos for survival, as he had immense faith in God. The postmaster and other employees collected some money to help him, but on receiving the 70 pesos, Lencho suspected that they had taken the rest of the money God had sent. This illustrates that a man can have firm faith in God, but not in humans.

Read Also : Hindi Translate of NCERT Class 10 English Chapter 1 A Letter to God

Thinking about Language

I. Look at the following sentence from the story.
Suddenly a strong wind began to blow and along with the rain very large hailstones began to fall.
‘Hailstones’ are small balls of ice that fall like rain. A storm in which hailstones fall is a ‘hailstorm’. You know that a storm is bad weather with strong winds, rain, thunder and lightning.

There are different names in different parts of the world for storms, depending on their nature. Can you match the names in the box with their descriptions below, and fill in the blanks? You may use a dictionary to help you.

gale, whirlwind, cyclone, hurricane, tornado, typhoon

1. A violent tropical storm in which strong winds move in a circle: __ __ c __ __ __ __
2. An extremely strong wind : __ a __ __
3. A violent tropical storm with very strong winds : __ __ p __ __ __ __
4. A violent storm whose Centre is a cloud in the shape of a funnel: __ __ __ n __ __ __
5. A violent storm with very strong winds, especially in the western Atlantic Ocean: __ __ r __ __ __ __ __ __
6. A very strong wind that moves very fast in a spinning movement and causes a lot of damage: __ __ __ __ l __ __ __ __

Answer – 
1. A violent tropical storm in which strong winds move in a circle: C y c l o n e
2. An extremely strong wind : g a l e
3. A violent tropical storm with very strong winds : t y p h o o n
4. A violent storm whose Centre is a cloud in the shape of a funnel: t o r n a d o
5. A violent storm with very strong winds, especially in the western Atlantic Ocean: h u r r i c a n e
6. A very strong wind that moves very fast in a spinning movement and causes a lot of damage: w h i r l w i n d

II. Notice how the word ‘hope’ is used in these sentences from the story :
(a) I hope it (the hailstorm) passes quickly.
(b) There was a single hope: help from God.
In the first example, ‘hope’ is a verb which means you wish for something to happen. In the second example it is a noun meaning a chance for something to happen.

Match the sentences in Column A with the meanings of ‘hope’ in Column B.

A B
1. Will you get the subjects you want to study in college?
I hope so.
– a feeling that something good will probably happen
2. I hope you don’t mind my saying this, but I don’t like the way you are arguing. – thinking that this would happen (It may or may not have happened.)
3. This discovery will give new hope to HIV/AIDS sufferers. – stopped believing that this good thing would happen
4. We were hoping against hope that the judges would not notice our mistakes. – wanting something to happen (and thinking it quite possible)
5. I called early in the hope of speaking to her before she went to school. – showing concern that what you say should not offend or disturb the other person: a way of being polite
6. Just when everybody had given up hope, the fishermen came back, seven days after the cyclone. – wishing for something to happen, although this is very unlikely

Read Also : Hindi Translate of NCERT Class 10 English Chapter 1 A Letter to God

Answer – 

A B
1. Will you get the subjects you want to study in college?
I hope so.
– wanting something to happen (and thinking it quite possible)
2. I hope you don’t mind my saying this, but I don’t like the way you are arguing. – showing concern that what you say should not offend or disturb the other person: a way of being polite
3. This discovery will give new hope to HIV/AIDS sufferers. – a feeling that something good will probably happen
4. We were hoping against hope that the judges would not notice our mistakes. – wishing for something to happen, although this is very unlikely
5. I called early in the hope of speaking to her before she went to school. – thinking that this would happen (It may or may not have happened.)
6. Just when everybody had given up hope, the fishermen came back, seven days after the cyclone. – stopped believing that this good thing would happen

 

III. Relative Clauses

Look at these sentences
(a) All morning Lencho — who knew his fields intimately — looked at the sky.
(b) The woman, who was preparing supper, replied, “Yes, God willing.’’ The italicised parts of the sentences give us more information about Lencho and the woman. We call them relative clauses. Notice that they begin with a relative pronoun who. Other common relative pronouns are whom, whose, and which.
The relative clauses in (a) and (b) above are called non-defining, because we already know the identity of the person they describe. Lencho is a particular person, and there is a particular woman he speaks to. We don’t need the information in the relative clause to pick these people out from a
larger set.
A non-defining relative clause usually has a comma in front of it and a comma after it (some writers use a dash (—) instead, as in the story). If the relative clause comes at the end, we just put a full stop.

Join the sentences given below using who, whom, whose, which, as suggested.
1. I often go to Mumbai. Mumbai is the commercial capital of India. (which)
Answer –  I often go to Mumbai which is the commercial capital of India.

2. My mother is going to host a TV show on cooking. She cooks very well. (who)
Answer –  My mother, who cooks very well, is going to host a TV show on cooking.

3. These sportspersons are going to meet the President. Their performance has been excellent. (whose)
Answer – These sportspersons, whose performance has been excellent are going to meet the President.

4. Lencho prayed to God. His eyes see into our minds. (whose)
Answer – Lencho prayed to God whose eyes see into our minds.

5. This man cheated me. I trusted him. (whom)
Answer – This man, whom I trusted, cheated me.

Sometimes the relative pronoun in a relative clause remains ‘hidden’. For example, look at the first sentence of the story:
(a) The house — the only one in the entire valley — sat on the crest of a low hill.

We can rewrite this sentence as:
(b) The house — which was the only one in the entire valley — sat on the crest of a low hill.
In (a), the relative pronoun which and the verb was are not present.

IV. Using Negatives for Emphasis

We know that sentences with words such as no, not or nothing show the absence of something, or contradict something. For example:
(a) This year we will have no corn. (Corn will be absent)
(b) The hail has left nothing. (Absence of a crop)
(c) These aren’t raindrops falling from the sky, they are new coins.
(Contradicts the common idea of what the drops of water falling from the sky are)
But sometims negative words are used just to emphasise an idea. Look at these sentences from the story :
(d) Lencho…had done nothing else but see the sky towards the northeast. (He had done only this)
(e) The man went out for no other reason than to have the pleasure of feeling the rain on his body. (He had only this reason)
(f) Lencho showed not the slightest surprise on seeing the money. (He showed no surprise at all)

Now look back at example (c). Notice that the contradiction in fact serves to emphasise the value or usefulness of the rain to the farmer.

Find sentences in the story with negative words, which express the following ideas emphatically.
1. The trees lost all their leaves.
Answer – Not a leaf remained on the trees.

2. The letter was addressed to God himself.
Answer – It was nothing less than a letter to God.

3. The postman saw this address for the first time in his career.
Answer – Never in his career as a postman had he known that address.

V. Metaphors

The word metaphor comes from a Greek word meaning ‘transfer’. Metaphors compare two things or ideas: a quality or feature of one thing is transferred to another thing. Some common metaphors are
• the leg of the table: The leg supports our body. So the object that supports a table is described as a leg.
• the heart of the city: The heart is an important organ in the Centre of our body. So this word is used to describe the central area of a city.

Read Also : Hindi Translate of NCERT Class 10 English Chapter 1 A Letter to God

In pairs, find metaphors from the story to complete the table below. Try to say what qualities are being compared. One has been done for you.

Object Metaphor Quality or Feature Compared
Cloud Huge mountains of clouds The mass or ‘hugeness’ of mountains
Raindrops    
Hailstones    
Locusts    
    An epidemic (a disease) that spreads very rapidly and leaves many people dead
  An ox of a man  

Answer –

Object Metaphor Quality or Feature Compared
Cloud Huge mountains of clouds The mass or ‘hugeness’ of mountains
Raindrops The big drops are ten cent pieces and the little ones are fives. The value of raindrops
Hailstones They resemble New silver coins collect the Frozen pearls Visual appearance
Locusts plague of locusts Infestation; epidemic
Locusts plague of locusts An epidemic (a disease) that spreads very rapidly and leaves many people dead
Lencho An ox of a man Hard-working; Physically strong

Read Also : Hindi Translate of NCERT Class 10 English Chapter 1 A Letter to God

Leave a Reply

Your email address will not be published.

error: Content is protected !!