NCERT Solutions for Class 10 English First Flight Chapter 5 The hundred dresses – I

Ncert solutions for class 10 English first flight chapter 1 English class 10 The hundred dresses – I सौ पोशाकें. Here class 10 english chapter 1 We learn about a short summary which are brings The hundred dresses – I. She is very little girl who died when she was 15 year old. What happened next so read these whole story. It is very nice and interesting story. how to translate it English to Hindi Ncert solutions for class 10 English first flight NCERT class 10 English chapter 5 The hundred dresses – I are part of NCERT Solutions Translate English to Hindi for Class 10 English. Here we have given NCER Solutions for Class 10 Angrgi paath 5 The hundred dresses – I. We provide The hundred dresses – I question and answer as soon as possible. chapter 1 english class 10.
Here we solve ncert solutions class 10 english first flight chapter 5 english class 10 book solution The hundred dresses – I concepts all translate with easy method with expert solutions. chapter 1 english class 10 help students in their study, home work and preparing for exam. Soon we provide rbse class 10 english chapter 5 solutions The hundred dresses – I Hindi Translate. NCERT solutions for class 10 english first flight The hundred dresses – I in free PDF here. You can download ncert english book class 10 from official NCERT website or Click HERE.

NCERT Solutions for class 10 english first flight flight
class 10 english chapter 5

Chapter – 5
The hundred dresses – I

NCERT solutions for class 10 English first flight chapter 5 The hundred dresses – I- Hindi translate Click Here

NCERT solutions for class 10 English first flight chapter 5 The hundred dresses – I – Questions Answer 

Activity

Oral Comprehension Check

1. Where in the classroom does Wanda sit and why?
Answer – Wanda used to sit on the seat next to the last seat, in the last row, in Room Thirteen. She sat there because her feet were normally caked with dry mud which was very dirty. So in order to avoid being laughed at her by her classmates, she sat there to hide her dirty feet.

2. Where does Wanda live? What kind of a place do you think it is?
Answer – Wanda lived at Boggins Heights. It seems that it was a place far away from the school and also, where there was a lot of dry mud, thereby, indicating that it was not a very rich locality.

3. When and why do Peggy and Maddie notice Wanda’s absence?
Answer – Peggy and Maddie notice Wanda’s absence after three days, i.e., on Wednesday because they wanted to be with her for a lot of fun. They waited for her for a long time, but she didn’t turn up. Wanda was a quiet and shy girl who was ashamed of dust-laden feet. The girls used to make fun of her. This gave them a lot of pleasure, therefore, they wanted to have fun with her.

4. What do you think “to have fun with her” means?
Answer – Wanda was a quiet and shy girl who was ashamed of dust-laden feet. The girls used to make fun of her. This gave them a lot of pleasure, therefore, they wanted to have fun with her.

Oral Comprehension Check

1. In what way was Wanda different from the other children?
Answer – Wanda was different from other children. She did not have any friends. She came to school alone and went home alone. She always wore a faded blue dress that did not fit her properly. Unlike other children, she did not talk to anybody.

2. Did Wanda have a hundred dresses? Why do you think she said she did?
Answer – No, Wanda did not have a hundred dresses because she was poor and wore the same faded dress to school every day. She had an inferiority complex. In order to hide the complex and impress the other girls, she always said that she had a hundred dresses.

3. Why is Maddie embarrassed by the questions Peggy asks Wanda? Is she also like Wanda, or is she different?
Answer – Maddie was embarrassed by the questions Peggy asked Wanda because she was poor herself. She usually wore old clothes, which were handed down by someone else. She did not feel sorry for Wanda. She was worried that perhaps later, everyone would start teasing her too. She thought she was different from Wanda in the sense that she would never claim that she had a hundred dresses. She was not as poor as Wanda. Yet she was afraid that the others might mock her too.

Oral Comprehension Check

1. Why didn’t Maddie ask Peggie to stop teasing Wanda? What was she afraid of?
Answer – Maddie couldn’t ask Peggy to stop teasing Wanda because Peggy was her best friend and she had faith in Peggy that she would not do anything wrong. She was afraid of being laughed at for her poor dresses.

2. Who did Maddie think would win the drawing contest? Why?
Answer – Maddie thought that Peggy would win the contest because Peggy drew better than anyone else. She could copy a picture in a magazine, or some filmstar’s face so well that one could tell who it was.

3. Who won the drawing contest? What had the winner drawn?
Answer – Wanda had won the drawing contest. The winner of the drawing contest was appreciated by the judges and applauded by her fellow classmates.

Thinking about the Text

1. How is Wanda seen as different by the other girls? How do they treat her?
Answer – Wanda is seen as different by other girls because she is poor and lonely. The girls made fun of her poverty and teased her by commenting on her dress.

2. How does Wanda feel about the dresses game? Why does she say that she has a hundred dresses?
Answer – Wanda did not show any feelings regarding the dresses game. It is most likely that she was deeply hurt. It could have been one of the reasons why her family left the place and moved to the city.
She was a poor girl who travelled a long distance which made her feet dirty. Wanting to draw the attention of her friends, she felt very happy whenever she told her friends that she had a hundred dresses without realising that they were making fun of her.

3. Why does Maddie stand by and not do anything? How is she different from Peggy? (Was Peggy’s friendship important to Maddie? Why? Which lines in the text tell you this?)
Answer – Maddie always stood by Peggy and never did anything as she was afraid that if she did, she would be the next target of the students. She herself was poor and therefore, felt that if she spoke against others, they would target her next. Unlike her, Peggy was a rich girl. This was also the reason why Maddie could see from Wanda’s viewpoint, but Peggy could not. Maddie was Peggy’s best friend. It seems as if she was in awe of Peggy. She admired her quite a lot as she said that Peggy was the most liked girl in the room and she drew better than anyone else. She did not have the courage to go against her. Some of the lines from the text which show that Peggy’s friendship was important to Maddie are as follows:

  1. Peggy, who had thought up this game, and Maddie, her inseparable friend, were always the last to leave.
  2. She was Peggy’s best friend, and Peggy was the best-liked girl in the whole room.
  3. Peggy could not possibly do anything that was really wrong, she thought.
  4. Oh, Maddie was sure Peggy would win.

4. What does Miss Mason think of Wanda’s drawings? What do the children think of them? How do you know?
Answer – Miss Mason appreciated the paintings of Wanda. She was impressed at the creativity of the girl because she had painted a hundred paintings that consisted of a wide range. The children also admired the drawings. Everybody stopped and whistled or murmured admiringly.
After Miss Mason had announced that Wanda was the winner, they burst into applause, and even the boys were glad to have a chance to stamp on the floor and whistle. Also, just as Peggy and Maddie entered the room, they stopped short and gasped. Later, they recognised the designs as those which Wanda had described to them. And in the end, Peggy exclaimed, “… and I thought I could draw”. This shows that she also realised how good Wanda’s drawings were.

Thinking about Language

I. Look at these sentences

  1. She sat in the corner of the room where the rough boys who did not make good marks sat, the corner of the room where there was most scuffling of feet,
  2. The time when they thought about Wanda was outside of school hours …

These italicised clauses help us to identify a set of boys, a place, and a time.
They are answers to the questions ‘What kind of rough boys?’ ‘Which corner did she sit in?’ and ‘What particular time outside of school hours?’ They are ‘defining’ or ‘restrictive’ relative clauses. (Compare them with the ‘nondefining’ relative clauses discussed in Unit 1.)

Combine the following to make sentences like those above.

1. This is the bus (what kind of bus?). It goes to Agra. (use which or that)
Answer – This is the bus which goes to Agra.

2. I would like to buy (a) shirt (which shirt?). (The) shirt is in the shop window. (use which or that)
Answer – I would like to buy the shirt that is in the shop window.

3. You must break your fast at a particular time (when?). You see the moon in the sky. (use when)
Answer – You must break your fast when you see the moon in the sky.

4. Find a word (what kind of word?). It begins with the letter Z. (use which or that)
Answer – Find a word which begins with the letter Z.

5. Now find a person (what kind of person). His or her name begins with the letter Z. (use whose)
Answer – Now find a person whose name starts with the letter Z.

6. Then go to a place (what place?). There are no people whose name begins with Z in that place. (use where)
Answer – Then go to the place where there are no people whose name begins with Z.

II. The Narrative Voice

This story is in the ‘third person’ that is, the narrator is not a participant in the story. But the narrator often seems to tell the story from the point of view of one of the characters in the story. For example, look at the italicised words in this sentence

Thank goodness, she did not live up on Boggins Heights or have a funny name.

Whose thoughts do the words ‘Thank goodness’ express? Maddie’s, who is
grateful that although she is poor, she is yet not as poor as Wanda, or as
‘different’. (So she does not get teased; she is thankful about that.)

1. Here are two other sentences from the story. Can you say whose point of view the italicised words express?

  1. But on Wednesday, Peggy and Maddie, who sat down front with other children who got good marks and who didn’t track in a whole lot of mud, did notice that Wanda wasn’t there.
    Answer – In the given sentence, the italicised words express the point of view of Peggy and Maddie.
  2. Wanda Petronski. Most of the children in Room Thirteen didn’t have names like that. They had names easy to say, like Thomas, Smith or Allen.
    Answer – In the given sentence, the italicised words express the point of view of the narrator.

III. Look at this sentence. The italicised adverb expresses an opinion or point of view.

  • Obviously, the only dress Wanda had was the blue one she wore every day. (This was obvious to the speaker.)

Other such adverbs are apparently, evidently, surprisingly, possibly, hopefully, incredibly, luckily. Use these words appropriately in the blanks in the sentences below. (You may use a word more than once, and more than one word may be appropriate for a given blank.)

1. _____________ he finished his work on time.
2. _____________ it will not rain on the day of the match.
3. _____________ he had been stealing money from his employer.
4. Television is _____________ to blame for the increase in violence in society.
5. The children will _____________ learn from their mistakes.
6. I can’t _____________ lend you that much money.
7. The thief had _____________ been watching the house for many days.
8. The thief _____________ escaped by bribing the jailor.
9. _____________ no one had suggested this before.
10. The water was _____________ hot.
Answer – 
1. Surprisingly he finished his work on time.
2. Hopefully it will not rain on the day of the match.
3. Evidently he had been stealing money from his employer.
4. Television is evidently to blame for the increase in violence in society.
5. The children will hopefully learn from their mistakes.
6. I can’t possibly lend you that much money.
7. The thief had apparently been watching the house for many days.
8. The thief possibly escaped by bribing the jailor.
9. Surprisingly no one had suggested this before.
10. The water was incredibly hot.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

error: Content is protected !!