NCERT Solutions for Class 10 English First Flight Chapter 4 From the Diary of Anne Frank

Ncert solutions for class 10 English first flight chapter 1 English class 10 From the Diary of Anne Frank एन फ्रैंक की डायरी से । Here We learn about a short summary which are brings from Anne Frank Diary. She is very little girl who died when she was 15 year old. What happened next so read these whole story. It is very nice and interesting story. how to translate it English to Hindi Ncert solutions for class 10 English first flight NCERT class 10 English chapter 4 From the Diary of Anne Frank are part of NCERT Solutions Translate English to Hindi for Class 10 English. Here we have given NCER Solutions for Class 10 Angrgi paath 4 From the Diary of Anne Frank. We provide From the Diary of Anne Frank question and answer as soon as possible. chapter 1 english class 10.
Here we solve ncert solutions class 10 english first flight chapter 4 english class 10 book solution From the Diary of Anne Frank concepts all translate with easy method with expert solutions. chapter 1 english class 10 help students in their study, home work and preparing for exam. Soon we provide rbse class 10 english chapter 4 solutions From the Diary of Anne Frank Hindi Translate. NCERT solutions for class 10 english first flight From the Diary of Anne Frank in free PDF here. You can download ncert english book class 10 from official NCERT website or Click HERE.

NCERT Solutions for class 10 english first flight flight
Chapter – 4
From the Diary of Anne Frank

NCERT solutions for class 10 English first flight chapter 4 From the Diary of Anne Frank – Hindi translate Click Here

NCERT solutions for class 10 English first flight chapter 4 From the Diary of Anne Frank – Questions Answer 

Activity

1. Do you keep a diary? Given below under ‘A’ are some terms we use to describe a written record of personal experience. Can you match them with their descriptions under ‘B’? (You may look up the terms in a dictionary if you wish.)

A B
(i) Journal – A book with a separate space or page for each day, in which you write down your thoughts and feelings or what has happened on that day
(ii) Diary – A full record of a journey, a period of time, or an event, written every day
(iii) Log – A record of a person’s own life and experiences (usually, a famous person)
(iv) Memoir(s) – A written record of events with times and dates, usually official

Answer – 

A B
(i) Journal – A full record of a journey, a period of time, or an event, written every day
(ii) Diary – A book with a separate space or page for each day, in which you write down your thoughts and feelings or what has happened on that day
(iii) Log – A written record of events with times and dates, usually official
(iv) Memoir(s) – A record of a person’s own life and experiences (usually, a famous person)

2. Here are some entries from personal records. Use the definitions above to decide which of the entries might be from a diary, a journal, a log or a memoir.

  1. I woke up very late today and promptly got a scolding from Mum! I can’t help it — how can I miss the FIFA World Cup matches?
    Ans : __________________________________

  2. 10:30 a.m. Went to the office of the Director
    01:00 p.m. Had lunch with Chairman
    05:45 p.m. Received Rahul at the airport
    09:30 p.m. Dinner at home

    Ans : __________________________________

  3. The ride to Ooty was uneventful. We rested for a while every 50 km or so, and used the time to capture the magnificent landscape with my HandyCam. From Ooty we went on to Bangalore. What a contrast! The noise and pollution of this once-beautiful city really broke my heart.
    Ans : __________________________________
  4. This is how Raj Kapoor found me — all wet and ragged outside R.K.Studios. He was then looking for just someone like this for a small role in Mera Naam Joker, and he cast me on the spot. The rest, as they say, is history!
    Ans : __________________________________

Answer –
(i) I woke up very late today and promptly got a scolding from Mum! I can’t help it — how can I miss the FIFA World Cup matches?
Ans – Diary

(ii) 10:30 a.m. Went to the office of the Director
01:00 p.m. Had lunch with Chairman
05:45 p.m. Received Rahul at the airport
09:30 p.m. Dinner at home
Ans – Log

(iii) The ride to Ooty was uneventful. We rested for a while every 50 km or so, and used the time to capture the magnificent landscape with my HandyCam. From Ooty we went on to Bangalore. What a contrast! The noise and pollution of this once-beautiful city really broke my heart.
Ans – Journal

(iv) This is how Raj Kapoor found me — all wet and ragged outside R.K.Studios. He was then looking for just someone like this for a small role in Mera Naam Joker, and he cast me on the spot. The rest, as they say, is history!
Ans – Memoir 

Oral Comprehension Check

1. What makes writing in a diary a strange experience for Anne Frank?
Answer – First she had never written anything like this before and secondly she thought that nobody is going to read or would be interested in her diary.

2. Why does Anne want to keep a diary?
Answer – Anne wants to keep a diary as she didn’t have friend and she thought she could confide in her diary.

3. Why did Anne think she could confide more in her diary than in people?
Answer – She could confide in her close friend but she didn’t have one, the friends she had there were to have more fun and good times rather than the ones on whom she
could confide. She also believes that a paper to have more patience than people, so she decided to write and confide in a diary.

Oral Comprehension Check

1. Why does Anne provide a brief sketch of her life?
Answer – Anne provides a brief sketch of her life since no one would understand a word of her musings if she were to jump right in.

2. What tells you that Anne loved her grandmother?
Answer – Her statement, that no one could understand her intensity of love for her grandma tells that she loved her grandmother. Moreover, the touching gesture of lighting up one candle for grandmother during Anne’s birthday is also a poignant reminder of the love for grandma.

Oral Comprehension Check

1. Why was Mr Keesing annoyed with Anne? What did he ask her to do?
Answer – Mr. Keesing was annoyed with Anne because she talked very much in the class. He assigned her extra homework, asking her to write an essay on the subject, ‘A Chatterbox’.

2. How did Anne justify her being a chatterbox in her essay?
Answer – She gave two arguments to justify her ‘Chatterbox’, one that chatting in student’s traits and other reason that nothing can be done about the inherited traits.

3. Do you think Mr Keesing was a strict teacher?
Answer – Mr. Keesing was a strict teacher. However, he was not rigidly strict. He expected discipline and silence in his class while he was teaching, which is acceptable. He punished Anne by asking her to write an essay on ‘A Chatterbox’. When Anne wrote a convincing essay on it, he received it with a good laugh. However, when Anne continued with her talking, he punished her again by asking her to write another essay; this time the topic was ‘An Incorrigible Chatterbox’. Even after this when she kept talking, he asked her to write on the topic ‘Quack Quack Quack, said Mistress Chatterbox”. He was trying to play a joke on her. However, she came up with a brilliant poem, and he read this poem in the class, acknowledging its content. Therefore, in regard of these events, Mr. Keesing cannot be entirely labelled as a strict teacher. He was fun-loving too.

4. What made Mr Keesing allow Anne to talk in class?
Answer – Anne was able to justify her talkative nature every time she was punished by Mr. Keesing. On three occasions, as punishment, he gave her topics to write essays on. However, on each occasion he was impressed by the manner in which she presented her arguments. Finally, Mr. Keesing accepted the fact that Anne would always be that way. Hence, she was allowed to talk in class.

Thinking about the Text

1. Was Anne right when she said that the world would not be interested in the musings of a thirteen-year-old girl?
Answer – No she was absolutely wrong when she said that the world would not be interested in the musings of thirteen years old girl. Her diary was translated from Dutch to many languages and became the most read book throughout the world. Many films have been filmed on Annie. She had became an exemplary and was most discussed among Holocaust victims during Nazis in Germany.

2. There are some examples of diary or journal entries in the ‘Before You Read’ section. Compare these with what Anne writes in her diary. What language was the diary originally written in? In what way is Anne’s diary different?
Answer – Her diary was originally written in Dutch. Her diary is different from several aspects. She named it ‘Kitty’ and was her true friend whom she could trust. It was like a person who would listen her daily accounts. In it she wrote all her stories beginning as ‘dearest Kitty’and ended as ‘yours Anne’. Her diary is more personal than others.

3. Why does Anne need to give a brief sketch about her family? Does she treat ‘Kitty’ as an insider or an outsider?
Answer – She claimed that papers possess more patience than the people. She lived as a depressed and lonely figure. She had no friends to share her feelings. To clear perception of the people that there was nobody to take of her care, she sketched the picture of her adorable parents, kind granny and her loving sister. Kitty was insider to her whom she can tell all the secrets.

4. How does Anne feel about her father, her grandmother, Mrs Kuperus and Mr Keesing? What do these tell you about her?
Answer – In Anne’s view her father was the most adorable person she had seen so far.
She could remember her grandmother even after her death. She also mentioned in her diary that nobody knews how often she thought about her and she still loved her.
In the sixth standard at Montessori nursery school , Mrs. Kuperos was her teacher as well as headmistress and she had a great attachment with Annie. At end of session they wept bitterly and had heart breaking farewells.
Mr. Kissing was her maths teacher.I initially she was a little bit at odds. He always got annoyed with her talkative habit. However Anne always justified her talkative nature during punishment and he was really impressed ,the way she presented arguments. At last they both understood each other.
These incidence indicates she was a brilliant girl that’s why everyone was attached to her. Even Mr. Kissing couldn’t control his laughter at her essays.

5. What does Anne write in her first essay?
Answer – Title of her first essay was ‘A Chatterbox ‘ in which she tried to convince the necessity of talking with her arguments. She wrote in three pages and Mr. Keesing was satisfied with her thoughts. She further argued that talking is a trait of a student but she will try her best to keep under control. She also mentioned that she could not give up her habits it’s a hereditary since her mother also talk too much. One can’t improve his/her heredity traits.

6. Anne says teachers are most unpredictable. Is Mr Keesing unpredictable? How?
Answer – In her views a quarter of her class was dumb and deserved to be in the same class instead being promoted. For her teacher’s were most unpredictable creatures on the earth and they could do anyyhing to those failures.
Mr. Kissing was unpredictable. He often looses his temper at Anne’s chattering during the class. After several warnings he assigned Anne with extra homework to write an essay on ‘A Chatterbox’ just to joke her. Each time he assigned her to write essays like this, she wrote very easily in similar way and Mr. Keesing would accept her countered jokes unpredictably. Finally she wrote entire essay in verse and Mr. Kissing accepted her nature and allowed to talk in the class with no extra work. All these shows he was unpredictable.

7. What do these statements tell you about Anne Frank as a person?
(i) We don’t seem to be able to get any closer, and that’s the problem. Maybe it’s my fault that we don’t confide in each other.
Answer – This line tell us that Annie had no freinds yo discuss her secret and for this she blame herself too and put herself on the scale of judgement.

(ii) I don’t want to jot down the facts in this diary the way most people would, but I want the diary to be my friend.
Answer – Above line tell us that Annie wanted a friend and she found her diary apt for this and that she could confide in. She named her diary ‘Kitty’ and shared her all in urban mots as well as the secrets.

(iii) Margot went to Holland in December, and I followed in February, when I was plunked down on the table as a birthday present for Margot.
Answer – This line depicts her humorous narrative skill and funny nature. How amusingly she had used the phrase ‘plunked down’. This presents her nature of finding some fun out of difficult times.

(iv) If you ask me, there are so many dummies that about a quarter of the class should be kept back, but teachers are the most unpredictable creatures on earth.
Answer – Above line expresses her thoughtful and intelligent nature. She had her own opinion for the things and incidents that she observed around.

(v) Anyone could ramble on and leave big spaces between the words, but the trick was to come up with convincing arguments to prove the necessity of talking.
Answer – This line tells us that Annie was an honest and sincere girl as she did not want to ramble on or leave big space between the words to fill the page easily. Instead she wanted to provide a tactful and reasonable thoughts to justify. This also shows that she had a good writing skill as well as reasoning skills. Mr. Keesing was satisfied with all her articles.

Thinking about Language

I. Look at the following words.

headmistress headmistress homework
notebook stiff-backed outbursts

These words are compound words. They are made up of two or more words.
Compound words can be:

  • nouns: headmistress, homework, notebook, outbursts
  • adjectives: long-awaited, stiff-backed
  • verbs: sleep-walk, baby-sit

Match the compound words under ‘A’ with their meanings under ‘B’. Use each in a sentence.

A B
1. Heartbreaking – obeying and respecting the law
2. Homesick – think about pleasant things, forgetting about the present
3. Blockhead – something produced by a person, machine or
organisation
4. Law-abiding – producing great sadness
5. Overdo – an occasion when vehicles/machines stop working
6. Daydream – an informal word which means a very stupid person
7. Breakdown – missing home and family very much
8. Output – do something to an excessive degree

Answer –

A B
1. Heartbreaking  – producing great sadness
2. Homesick – missing home and family very much
3. Blockhead – an occasion when vehicles/machines stop working
4. Law-abiding – obeying and respecting the law
5. Overdo – do something to an excessive degree
6. Daydream – think about pleasant things, forgetting about the present
7. Breakdown – an occasion when vehicles/machines stop working
8. Output – something produced by a person, machine or
organisation

II. Phrasal Verbs
A phrasal verb is a verb followed by a preposition or an adverb. Its meaning is often different from the meanings of its parts. Compare the meanings of the verbs get on and run away in (a) and (b) below. You can easily guess their meanings in (a) but in (b) they have special meanings.
     (a) • She got on at Agra when the bus stopped for breakfast.
          • Dev Anand ran away from home when he was a teenager.
     (b) • She’s eager to get on in life. (succeed)
          • The visitors ran away with the match. (won easily)

Some phrasal verbs have three parts: a verb followed by an adverb and a preposition.
     (c) Our car ran out of petrol just outside the city limits.
     (d) The government wants to reach out to the people with this new campaign

1. The text you’ve just read has a number of phrasal verbs commonly used in English. Look up the following in a dictionary for their meanings (under the entry for the italicised word).

(i) plunge (right) in (iii) ramble on
(ii) kept back (iv) get along with

2. Now find the sentences in the lesson that have the phrasal verbs given below. Match them with their meanings. (You have already found out the meanings of some of them.) Are their meanings the same as that of their parts? (Note that two parts of a phrasal verb may occur separated in the text.)

(i) plunge in – speak or write without focus
(ii) kept back – stay indoors
(iii) move up – make (them) remain quiet
(iv) ramble on – have a good relationship with
(v) get along with – give an assignment (homework) to a person in authority (the teacher)
(vi) calm down – compensate
(vii) stay in – go straight to the topic
(viii) make up for – go to the next grade
(ix) hand in – not promoted

Answer – 
(i) plunge in − go straight to the topic
Since no one would understand a word of my stories to Kitty if I were to plunge right in, I’d better provide a brief sketch of my life, much as I dislike doing so.

(ii) kept back − not promoted
The reason, of course, is the forthcoming meeting in which the teachers decide who’ll move up to the next form and who’ll be kept back.

(iii) move up − go to the next grade
The reason, of course, is the forthcoming meeting in which the teachers decide who’ll move up to the next form and who’ll be kept back.

(iv) ramble on − speak or write without focus
Anyone could ramble on and leave big spaces between the words, but the trick was to come up with convincing arguments to prove the necessity of talking.

(v) get along with − have a good relationship with
I get along pretty well with all my teachers.

(vi) calm down − make (them) remain quite
Even G.’s pleading advances and my angry outbursts can’t calm them down.

(vii) stay in − stay indoors
I thought of this saying on one of those days when I was feeling a little depressed and was sitting at home with my chin in my hands, bored and listless, wondering whether to stay in or go out.

(viii) make up for − compensate
This birthday celebration in 1942 was intended to make up for the other.

(ix) hand in − give an assignment (homework) to a person in authority (the teacher)
I handed it in, and Mr Keesing had nothing to complain about for two whole lessons.

III. Idioms
Idioms are groups of words with a fixed order, and a particular meaning, different from the meanings of each of their words put together. (Phrasal verbs can also be idioms; they are said to be ‘idiomatic’ when their meaning is unpredictable.) For example, do you know what it means to ‘meet one’s match’ in English? It means to meet someone who is as good as oneself, or even better, in some skill or quality. Do you know what it means to ‘let the cat out of the bag’? Can you guess?

1. Here are a few sentences from the text which have idiomatic expressions. Can you say what each means? (You might want to consult a dictionary first.)
(i) Our entire class is quaking in its boots. _________________________________________
(ii) Until then, we keep telling each other not to lose heart. _________________________________________
(iii) Mr Keesing was annoyed with me for ages because I talked so much. __________________________
(iv) Mr Keesing was trying to play a joke on me with this ridiculous subject, but I’d make sure the joke was on him. 
_________________________________________

Answer – 
(i) Our entire class is quaking in its boots. 
Answer – Shaking with fear and nervousness

(ii) Until then, we keep telling each other not to lose heart. 
Answer – Not to lose hope

(iii) Mr Keesing was annoyed with me for ages because I talked so much.
Answer – Since a long time

(iv) Mr Keesing was trying to play a joke on me with this ridiculous subject, but I’d make sure the joke was on him. 
Answer – He was outwitted by her

2. Here are a few more idiomatic expressions that occur in the text. Try to use them in sentences of your own.

(i) caught my eye (iii) laugh ourselves silly
(ii) he’d had enough (iv) can’t bring myself to

Answer – 
(i) caught my eye
A small red car passing by caught my eye.

(ii) he’d had enough
Tom had a hard time raising enough money build the orphanage he’d promised to build.

(iii) laugh ourselves silly
One girl said something funny, and we laughed ourselves silly.

(iv) can’t bring myself to
I can’t bring myself to eat anything but chocolates.

IV. Do you know how to use a dictionary to find out the meanings of idiomatic expressions? Take, for example, the expression caught my eye in the story. Where — under which word — would you look for it in the dictionary?

Look for it under the first word. But if the first word is a ‘grammatical’ word like a, the, for, etc., then take the next word. That is, look for the first ‘meaningful’ word in the expression. In our example, it is the word caught. But you won’t find caught in the dictionary, because it is the past tense of catch. You’ll find caught listed under catch. So you must look under catch for the expression caught my eye. Which other expressions with catch are listed in your dictionary?

Note that a dictionary entry usually first gives the meanings of the word itself, and then gives a list of idiomatic expressions using that word. For example, study this partial entry for the noun ‘eye’ from the Oxford Advanced Learner’s Dictionary, 2005.

Eye

  • Noun
  • Part of Body 1 [C] either of the two organs on the face that you see with: The suspect has dark hair and green eyes.
  • Ability to See 3 [sing.] the ability to see: A surgeon needs a good eye and a steady hand.
  • Way of Seeing 4 [C, usually sing.] a particular way of seeing sth: He looked at the design with the eye of an engineer.
  • Of Needle 5 [C] the hole in the end of a needle that you put the thread through.

IDM be all eyes to be watching sb/sth carefully and with a lot of interest before/in front of sb’s (very) eyes in sb’s presence; in front of sb: He had seen his life’s work destroyed before his very eyes. Be up to your eyes in sth to have a lot of sth to deal with: We’re up to our eyes in work.

You have read the expression ‘not to lose heart’ in this text. Now find out the meanings of the following expressions using the word ‘heart’. Use each of them in a sentence of your own.
1. break somebody’s heart
2. close/dear to heart
3. from the (bottom of your) heart
4. have a heart
5. have a heart of stone
6. your heart goes out to somebody

Answer – 
1. break somebody’s heart − to upset somebody deeply
It has unfortunately become very easy these days to break somebody’s heart.

2. close/dear to heart − something or someone who is near and close to you
The drawing given to me by my little daughter is very close to my heart.

3. from the (bottom of your) heart − genuinely meaning or feeling something
He loved his son from the bottom of his heart.

4. have a heart − to evoke the feeling to help someone in distress
The poor beggar asked the rich man to have a heart and give him something to eat.

5. have a heart of stone − to not feel anything or any sentiment
The cruel landlady has a heart of stone as she beats up her children.

6. your heart goes out to somebody − to sympathise with someone else and understand his feelings and distress
My heart goes out to the little girl who lost both her parents in a car accident.

V. Contracted Forms

When we speak, we use ‘contracted forms’ or short forms such as these:

can’t (for can not or cannot) I’d (for I would or I had) she’s (for she is) Notice that contracted forms are also written with an apostrophe to show a shortening of the spelling of not, would, or is as in the above example. Writing a diary is like speaking to oneself. Plays (and often, novels) also have speech in written form. So we usually come across contracted forms in diaries, plays and novels.

1. Make a list of the contracted forms in the text. Rewrite them as full forms of two words.
For example:
I’ve = I have

2. We have seen that some contracted forms can stand for two different full forms:
I’d = I had or I would
Find in the text the contracted forms that stand for two different full forms, and say what these are.
Answer –
1. (i) I’ve − I have
(ii) Doesn’t − does not
(iii) Won’t − would not
(iv) I’m − I am
(v) Don’t − do not
(vi) Can’t − cannot
(vii) it’s − it is
(viii) That’s − that is
(ix) I’d − I would
(x) Didn’t − did not
(xi) Who’ll − who will
(xii) You’re − You are
(xiii) We’ll − We will
(xiv) There’s − there is
(xv) He’d − he had
(xvi) Who’s − who is
(xvii) Haven’t − have not
2 (i) I’d − I had or I would
(ii) He’d − He had or he would

Leave a Reply

Your email address will not be published.

error: Content is protected !!