NCERT Solutions for Class 10 English First Flight Chapter 3 Two Stories About Flying

NCERT Solutions for class 10 English first flight chapter 1 English class 10 Two Stories About Flying उड़ान की दो कहानियाँ। Here We learn about two story both are about flying. First is His First Flight which author is Liam O’ Flaherly and Second story is Black Aeroplane. What happened next so read these whole story. It is very nice and interesting story. how to translate it English to Hindi NCERT solutions for class 10 English first flight NCERT class 10 English chapter 3 Two Stories About Flying are part of NCERT Solutions Translate English to Hindi for Class 10 English. Here we have given NCER Solutions for Class 10 Angrgi paath 3 Two Stories About Flying. We provide Two Stories About Flying question and answer provide here by English Experts. chapter 1 English class 10
Here we solve NCERT solutions class 10 English first flight chapter 3 English class 10 book solution Two Stories About Flying concepts all translate with easy method with expert solutions. chapter 1 English class 10 help students in their study, home work and preparing for exam. Soon we provide rbse class 10 English chapter 3 solutions Two Stories About Flying Hindi Translate. NCERT solutions for class 10 English first flight Two Stories About Flying in free PDF here. You can download NCERT English book class 10 from official NCERT website or Click HERE.

NCERT Solutions for class 10 English first flight flight
Chapter – 3
Two Stories About Flying

NCERT solutions for class 10 English first flight chapter 3 Two Stories About Flying – Questions Answers

NCERT solutions for class 10 English first flight chapter 3 Two Stories About Flying – Hindi Translate Click Here

1. Why was the young seagull afraid to fly? Do you think all young birds are afraid to make their first flight, or are some birds more timid than others? Do you think a human baby also finds it a challenge to take its first steps?
Answer – The young seagull was afraid to fly because it was its first flight. It is a well-known fact that doing something for the first time is challenging. Therefore, all young birds must be afraid to make their first flights. Similarly, a human baby would also find it a challenge to take its first step.

2. “The sight of the food maddened him.” What does this suggest? What compelled the young seagull to finally fly?
Answer – The young seagull was very hungry. It was this hunger that ultimately compelled it to fly. Its hunger only intensified when it saw its mother tearing at a piece of fish that lay at her feet. It cried to her, begging her to get some food. When its mother came towards it with food in her beak, it screamed with joy and anticipation. However, she stopped midway. It wondered why she did not come nearer. Not being able to resist or control its hunger any longer, it dived at the food in its mother’s beak. At that moment, his hunger overpowered his fear of the great expanse of sea beneath the cliff. Finally, this plunge was followed by the natural reaction of its body, i.e., to fly.

3. “They were beckoning to him, calling shrilly.” Why did the seagull’s father and mother threaten him and cajole him to fly?
Answer – The young seagull was afraid to fly. Even when it saw its brothers and sisters flying, and its parents helping and teaching them, it could not gather enough courage to make that first flight. That is why its father and mother were calling to it shrilly and scolding it. They threatened to let it starve on its ledge if it did not fly. They did so because they wanted it to leave its fear behind and learn to fly.

4. Have you ever had a similar experience, where your parents encouraged you to do something that you were too scared to try? Discuss this in pairs or groups.
Answer – Yes, I had a similar experience while learning to ride a bicycle in class V. In my initial attempts, I fell down every time and developed a fear of cycling which was difficult to overcome, but my father encouraged me to overcome the fear and helped me as he was adamant on my learning cycling. He took me on a mound near the village and made me sit and asked me to put my hands on the handle and feet on the paddle. It speed down and I enjoyed it without fear which developed my confidence.

5. In the case of a bird flying, it seems a natural act, and a foregone conclusion that it should succeed. In the examples you have given in answer to the previous question, was your success guaranteed, or was it important for you to try, regardless of a possibility of failure?
Answer – We face some problems in the initial stage while learning a new skill. Due to the fear of failure, we hesitate to perform a task or to do something new. In the case of the seagull, his parents cajoled him to fly. In the example I have given in the answer to the previous question, I was cajoled by my father to learn cycling.
So, at that stage, I was to learn cycling as it was very important for me to overcome my fear.
Yes, my success was guaranteed because if someone is determined to do something then success is assured. Moreover as said, practice makes a man perfect.

NCERT Solutions for Class 10 English First Flight Chapter 3 Two Stories About Flying

Speaking

We have just read about the first flight of a young seagull. Your teacher will now divide the class into groups. Each group will work on one of the following topics. Prepare a presentation with your group members and then present it to the entire class.
• Progression of Models of Airplanes
• Progression of Models of Motorcars
• Birds and Their Wing Span
• Migratory Birds — Tracing Their Flights

Writing

Write a short composition on your initial attempts at learning a skill. You could describe the challenges of learning to ride a bicycle or learning to swim. Make it as humorous as possible.
Answer – I always had the fear of deep water and swim in the swimming pool. One day I went to the beach. There were so many children of my age and they all enjoyed and played in the swimming pool. I also wanted to enjoy and play in the water but I couldn’t do it because of the reason of my phobia of the deep water.
One day I decided to go to the swimming pool in the presence of my parents. They hold me tight with my hands and I swam in shallow water. Slowly I started to move my hands and legs. Gradually I repeated again and again. I overcome my fear and learned to swim. I felt very happy. Now, I can swim very well.

NCERT Solutions for Class 10 English First Flight Chapter 3 Two Stories About Flying

II The Black Aeroplane

Thinking about the Text

1. “I’ll take the risk.” What is the risk? Why does the narrator take it?
Answer – The risk is that of going through the storm in the narrator’s old Dakota aeroplane. He flew through as he did not have fuel to fly around them, and couldn’t fly over them. Also, he wanted to get home for a big English breakfast.

2. Describe the narrator’s experience as he flew the aeroplane into the storm.
Answer – As he flew into the storm, everything went black. It was impossible to see anything outside the plane. It jumped and twisted in the air. When he looked at his compass, he saw that it was turning round and round. It was dead. Along with it, the other instruments, including the radio, were also dead. Suddenly, he saw another aeroplane. Its pilot waved at him, asking him to follow. He was glad to find a helper. He was using his last fuel tank and there was only enough fuel to fly for five or ten minutes. Then, the other pilot started to go down and he followed. He suddenly came out of the clouds and saw the runway, on which he then landed his plane safely.

3. Why does the narrator say, “I landed and was not sorry to walk away from the old Dakota…”?
Answer – After landing, the narrator was not sorry to walk away from the old Dakota because he had a horrific and scary experience flying that plane. He was happy that he had landed the plane safely. That is why he was not sorry to walk away. Instead, he wanted to know where he was and who the other pilot was.

4. What made the woman in the control centre look at the narrator strangely?
Answer – The narrator had asked the woman in the control centre about the identity of the other pilot. She looked at him strangely as there was no other plane in the storm on her radar. She told him that no other plane was flying that night. His was the only plane she could see on the radar.

5. Who do you think helped the narrator to reach safely? Discuss this among yourselves and give reasons for your answer.
Answer – Probably, it was the narrator’s own self that helped him through the storm. There was no other plane in the storm as the woman at the control centre could see only his plane on the radar. Also, no other plane was flying that night. In his fear, he might have been hallucinating. He was a good pilot, and it might have been his own self that came to his help.

NCERT Solutions for Class 10 English First Flight Chapter 3 Two Stories About Flying

Thinking about Language

I. Study the sentences given below.

(a) They looked like black mountains.
(b) Inside the clouds, everything was suddenly black.
(c) In the black clouds near me, I saw another aeroplane.
(d) The strange black aeroplane was there.

The word ‘black’ in sentences (a) and (c) refers to the very darkest colour. But in (b) and (d) (here) it means without light/with no light.
‘Black’ has a variety of meanings in different contexts. For example:

  1. ‘I prefer black tea’ means ‘I prefer tea without milk’.
  2. ‘With increasing pollution the future of the world is black’ means
    ‘With increasing pollution the future of the world is very depressing/without hope’.

Now, try to guess the meanings of the word ‘black’ in the sentences given below. Check the meanings in the dictionary and find out whether you have guessed right.

1. Go and have a bath; your hands and face are absolutely black. __________________________
2. The taxi-driver gave Ratan a black look as he crossed the road when the traffic light was green. __________________________
3. The bombardment of Hiroshima is one of the blackest crimes against humanity. __________________________
4. Very few people enjoy Harold Pinter’s black comedy. __________________________
5. Sometimes shopkeepers store essential goods to create false scarcity and then sell these in black. __________________________
6. Villagers had beaten the criminal black and blue. __________________________

Answer – 
1. Go and have a bath; your hands and face are absolutely black.
Answer – The meaning of ‘black’ in this sentence is that the face and hands are dark with dust and heat.

2. The taxi-driver gave Ratan a black look as he crossed the road when the traffic light was green. 
Answer – Here, ‘black’ refers to an angry look.

3. The bombardment of Hiroshima is one of the blackest crimes against humanity. 
Answer – Here, ‘blackest’ refers to the darkest and cruellest crime against humanity.

4. Very few people enjoy Harold Pinter’s black comedy.
Answer – Here, ‘black’ refers to dark and gloomy comedy.

5. Sometimes shopkeepers store essential goods to create false scarcity and then sell these in black.
Answer – The meaning of ‘black’ in this sentence is that the shopkeepers sell the described goods ‘at a higher price’.

6. Villagers had beaten the criminal black and blue. 
Answer – Here, ‘black’ means that the criminal suffered excessive beating at the hands of the villagers.

II. Look at these sentences taken from the lesson you have just read:

  1. I was flying my old Dakota aeroplane.
  2. The young seagull had been afraid to fly with them.

In the first sentence the author was controlling an aircraft in the air. Another example is: Children are flying kites. In the second sentence the seagull was afraid to move through the air, using its wings.

Match the phrases given under Column A with their meanings given under Column B:

A B
1. Fly a flag – Move quickly/suddenly
2. Fly into rage – Be successful
3. Fly along – Display a flag on a long pole
4. Fly high – Escape from a place
5. Fly the coop – Become suddenly very angry

Answer – 

A B
1. Fly a flag – Display a flag on a long pole
2. Fly into rage – Become suddenly very angry
3. Fly along – Move quickly/suddenly
4. Fly high – Be successful
5. Fly the coop – Become suddenly very angry

III. We know that the word ‘fly’ (of birds/insects) means to move through air using wings. Tick the words which have the same or nearly the same meaning.

swoop flit paddle flutter
ascend ascend ride skim
sink dart hover glide
descend soar shoot spring
stay fall sail flap

 

 

 

 

Answer – The words which have the same or nearly the same meaning as ‘fly’ are as follows:
swoop, flit, float, dart, soar, hover, sail skim, glide, flutter

Writing

Have you ever been alone or away from home during a thunderstorm? Narrate your experience in a paragraph

NCERT Solutions for Class 10 English First Flight Chapter 3 Two Stories About Flying

Leave a Reply

Your email address will not be published.

error: Content is protected !!