NCERT Solutions for Class 7 English Lesson 1 Three Question

NCERT SOLUTIONS FOR CLASS 7 ENGLISH

Subject – English (Honeycomb)
Lesson – 1
Three Questions


 Comprehension Check

1. Why did the king want to know answers to three questions?
Answer – The king want to know answers to three questions because he thought if he knew these three question’s answers, he would never fail.

2. Messengers were sent throughout the kingdom –
(i) to fetch wise men.
(ii) to find answers to the questions.
(iii) to look for the wise hermit.
(iv) to announce a reward for those who could answer the questions.
Mark your choice.
Answer – (iv) to announce a reward for those who could answer the questions.

Complete the following sentences by adding the appropriate parts of the sentences given in the box.
1. Many wise men answered the king’s questions,
but their answers were so varied that the king was not satisfied.

2. Someone suggested that there should be a council of wise men
to help the king act at the right time.

3. Someone else suggested that the king should have a timetable
and follow it strictly.

4. The king requested the hermit
to answer three questions.

5. The king washed and dressed the bearded man’s wound,
but the bleeding would not stop.

Working with the text


Answer the following question.
1. Why was the king advised to go to magicians?
Answer – In order to decide the right time for doing something, it is necessary to look into future. And only magicians could do that, therefore the king advised to go to magicians.

2. In answer to the second question, whose advise did the people say would be important to the king?
Answer – In the answer to the second question, some said that councilors, other said the priests, some said doctors and others told soldiers were the most necessary.

3. What suggestions were made in answer to the third question?
Answer – To the third question, some said science, others chose fighting, and yet others suggest for religious worship.

4. Did the wise men win the reward? If not, why not?
Answer – The wise men did not win the reward, because answer to his questions were so different so the king was not satisfied.

5. How did the king and the hermit help the wounded man?
Answer – The king washed and covered wound with his handkerchief, when blood would not stop following then the king redressed the wound until at last the bleeding stopped. They gave fresh water to him. They carried him into the hut and laid him on the bed.

6. (i) Who was the bearded man?
Answer – He was the enemy of the king.

(ii) Why did he ask for the king’s forgiveness?
Answer – He came there to kill the king but when he was injured the king look after him as a relative and saved his life so he ask for the king’s forgiveness.

8. The king forgave the bearded man. What did he do to show his forgiveness?
Answer – The king would send his servants and his own doctor to look after him, and he promised to give back the man his property.

9. What were the hermit’s answers to the three questions? Write each answer separately. Which answer do you like most and why?
Answer – Answer of the first question, the hermit said that there is only one time that is important and that time is Now. It is the only time when one has any power to act.
Answered of the second question that the most necessary person is the person you are with at a particular moment, because no one knows future and whether we will meet anyone else.
The answered of the third question was that the most important thing is to do good for the person one is with. This is because all are sent into this world for that purpose alone.
We liked all the answers and because of their own value. Although all the three answer are very good and teach us the importance of time and of being good human beings.

Working with Language

1. Match items in List A with their meanings in List B.

fainted : lost consciousness 

 

      A

          B

(i)

 

wounded

got up from sleep

(ii)

 

awoke

give back

(iii)

 

forgive 

small patches 

(iv)

 

faithful 

severely injured 

(v)

 

pity 

pardon 

(vi)

 

beds 

loyal 

(vii)

 

return 

feel sorry for 

    Use any three of the above words in sentences of your own. You may change the form of the word.
Answer –

 

 

     

          B 

(i)

 

wounded 

severely 

(ii)

 

awoke 

got up sleep 

(iii)

 

forgive 

pardon 

(iv)

 

faithful 

loyal 

(v)

 

pity 

feel sorry for 

(vi)

 

beds 

small patches of ground for plants 

(vii)

 

return 

give back 

2. Each of the following sentences has two blanks. Fill in the blanks with appropriate forms of the word given in brackets.
He has _________________ to help me, Do you think
he will remember his ________________ ? (promise)
He has promised to help me. Do you think he will remember his promise ?
(i) The judge said that only fresh evidence would make him change his judgement. (judge)
(ii) I didn’t notice any serious difference of opinion among the debaters, although they differed from one another over small points. (differ)
(iii) It’s a fairly simple question to answer, but will you accept my answer as final? (answer)
(iv) It isn’t necessary that necessity should always be the mother of invention. (necessary)
(v) Hermits are wise men. How they acquire wisdom their no one can tell. (wise)
(vi) The committee has decided to make Jagdish captain of the team. The is decision likely to please everyone. (decide)
(vii) Asking for forgiveness is as noble as willingness to forgive. (forgive)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

error: Content is protected !!